Werkloosheid loopt hard op tot 5,8 pct

De werkloosheid in Nederland is in oktober voor de vierde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit gisteren door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerde cijfers. Vorige maand nam het aantal werklozen met 17.000 personen toe tot 455.000. Dat is meer dan in februari 2010 toen in de nasleep van de recessie 452.000 Nederlanders – het hoogste niveau sinds januari 2006 – onvrijwillig werkloos waren.

De werkloosheid stijgt hard. Zat in juni nog 5,0 procent van de beroepsbevolking zonder werk, in oktober is dat cijfer opgelopen tot 5,8 procent. Die sterke toename is zichtbaar bij zowel mannen als vrouwen, vooral in de groep 25- tot 45-jarigen.

Het aantal werkzoekenden met een lager of middelbaar beroep nam in oktober licht toe. Het aantal WW-uitkeringen steeg met 0,4 procent tot 253.000.

Eerder deze week meldde het CBS al dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal van dit jaar met 0,3 procent gekrompen is. Die krimp kwam vooral doordat huishoudens minder besteden. De nieuwe werkloosheidscijfers hebben eveneens een negatief effect op de particuliere bestedingen: wie minder geld binnenkrijgt, zal ook minder uitgeven.

In september voorspelde het CPB nog dat de werkloosheid dit jaar zou uitkomen op 5 procent van de beroepsbevolking en volgend jaar op 5,25 procent. Die ramingen lijken met de nieuwe cijfers onhoudbaar.