Waarom altijd meer?

Kunstenaar Pet verzamelt verzamelingen. Hij toont ze tijdens een speciale beurs.

Daar worden ook de Dutch Collector Awards uitgereikt. Drie genomineerden vertellen.

SONY DSC pet van de luijtgaarden

Van kledinglabels en sigarenbandjes tot puntenslijpers en melkcupjes. Alles kun je sparen en ook alles wordt gespaard. Kunstenaar Pet van de Luijtgaarden is gefascineerd door het fenomeen en besloot het uit te proberen. Hij verzamelt verzamelingen. Dit weekend toont hij ze alle honderd, tijdens de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht.

Waar komt je interesse vandaan?

„Ik ben gefascineerd door de absurditeit van de veelheid aan spullen die mensen om zich heen verzamelen. Een verzamelaar heeft al veel maar wil altijd meer. Tegelijk kunnen ze heel enthousiast worden van iets kleins als een nieuwe puntenslijper. Ze zien er zo veel schoonheid in. Dat heeft iets liefs en onschuldigs.”

Ondervond je dat ook met jouw verzamelwoede?

„Ik vond het zeker interessant, vooral de verhalen achter de verzameling. Zo heb ik een collectie lipjes van melkcupjes. Er zijn blijkbaar duizenden verschillenden. Ik vind het fascinerend dat iemand die variatie ziet.”

Wat is het doel van dit project?

„Door al mijn verzamelingen bij elkaar te zetten hoop ik de absurditeit te laten zien van die grote hoeveelheid spullen. Tegelijkertijd is het ook de schoonheid die veel mensen trekt. Ik hoop een brug te kunnen slaan tussen fanatieke verzamelaars en de kunstzinnige boodschap. Misschien begrijpen de verzamelaars hierdoor waarom hun omgeving altijd vraagt waarom ze zoveel nodig hebben.”

Wat voor mensen zijn dat toch, die verzamelaars? Drie genomineerden van de Dutch Collector Awards, deze worden dit weekend uitgereikt op de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht, verklaren zich nader.

Boek

Zaterdag presenteert Van de Luijtgaarden een boek over verzamelingen: Pet’s marktplaats

    • Sarah Graman