VN veroordelen vermeend Iraans moordcomplot, maar niet Iran

De Saudische ambassadeur in de VS, Adel al-Jubeir, in november 2007. Amerikaanse veiligheidsdiensten onderschepten in juli een Iraniër die plannen had om Jubeir te vermoorden. Foto AFP / Nicholas Kamm
De Saudische ambassadeur in de VS, Adel al-Jubeir, in november 2007. Amerikaanse veiligheidsdiensten onderschepten in juli een Iraniër die plannen had om Jubeir te vermoorden. Foto AFP / Nicholas Kamm

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het vermeende Iraanse complot om de Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten te vermoorden, veroordeeld.

Daarnaast riep het Iran op om zich aan de internationale wetten te houden, meldt persbureau Reuters. De vergadering hield Teheran echter niet verantwoordelijk voor het complot. Van de lidstaten stemden 106 voor de door Saoedi-Arabië opgestelde resolutie, negen tegen en onthielden veertig landen zich van stemming.

In oktober maakten de Amerikaanse autoriteiten bekend dat zij een Iraniër hadden gearresteerd die onder andere een aanslag zou hebben gepland op de Saoedische ambassadeur in Washington. De 56-jarige Iraniër Manssor Arbabsiar werd in september maand gearresteerd. Zijn vermoedelijke partner Gholam Shakuri zou zich nog in Iran bevinden. De twee zouden banden hebben met de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde. Iran ontkent echter alle betrokkenheid bij het vermeende moordcomplot en noemt de beschuldigingen “absurd”.

Iran ligt op dit moment ook onder vuur na de verschijning van een rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over het Iraanse atoomprogramma. In het rapport staat dat Iran geheime experimenten uitvoert, die alleen maar kunnen dienen voor de ontwikkeling van kernwapens.

Het IAEA zegt dat sommige geheime activiteiten van Iran weliswaar vreedzame toepassingen hebben, maar dat ‘andere specifiek voor kernwapens zijn’. Iran ontkent de aantijgingen. Het agentschap sprak zich vandaag nog sterk uit tegen de Iraanse activiteiten in een resolutie.

    • Hans Klis