Vertrouwen in kerk historisch laag

Nederlanders hebben nog nooit zo weinig vertrouwen gehad in de kerk. Iets meer dan een derde van de bevolking heeft nog vertrouwen in de kerk. In 2006 was dat nog bijna de helft van de Nederlanders. Dat blijkt uit een vanochtend gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het vertrouwen in de kerk was volgens het SCP nooit hoog, maar staat voor het eerst op de laatste plaats in het lijstje instituties. Dat zou komen door het nieuws over seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Nederlanders hebben het meest vertrouwen in de radio. Drie kwart van de bevolking gelooft de radiozenders op hun woord. Ook de politie (73 procent), het leger (71 procent) en de geschreven pers (66 procent) kunnen op veel vertrouwen rekenen.

De politiek blijft achter. Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft vertrouwen in de Tweede Kamer, de regering en politieke partijen. Dat is lager dan in de afgelopen jaren. Uitschieters naar boven waren er het voorjaar van 2007 en het najaar van 2008 onder het vierde kabinet-Balkenende. Volgens het SCP kwam dat omdat het kabinet toen daadkrachtig optrad tegen de bankencrisis.

    • Pim van den Dool