Vaticaan stapt naar rechter om foto zoenende paus

TOPSHOTS Picture taken on November 16, 2011 in Paris, shows a Benetton clothing store window covered by posters as part of the launch of a provocative publicity campaign with photo montages showing the pope Benedict XVI kissing an imam on the lips and US president Barack Obama smooching his Chinese counterpart Hu Jintao. The posters, part of an advertising campaign entitled "UNHATE", have appeared in Benetton stores across the globe as well as in newspapers, magazines and on Internet websites. TOPSHOTS/AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK AFP

Het Vaticaan neemt juridische stappen om de verdere verspreiding van een gefotoshopte afbeelding, van een zoenende paus Benedictus XVI en de sjeik van de Al-Azhar-moskee Mohamed Ahmed el-Tayeb, te voorkomen. Dat heeft het Vaticaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De foto is onderdeel van de nieuwe campagne ‘UNHATE’ (zonder haat) van kledingmerk United Colors of Benetton. Benetton had de afbeelding woensdag al ingetrokken nadat het Vaticaan de Italiaanse kledingfabrikant „een ernstig gebrek aan respect voor de paus” verweet. Het Vaticaan protesteerde „tegen het onaanvaardbare gebruik van de afbeelding van de Heilige Vader, die werd gemanipuleerd en werd uitgebuit als onderdeel van een reclamecampagne voor commerciële doeleinden”. (NRC)