Vaticaan stapt naar rechter om foto zoenende paus

Het Vaticaan neemt juridische stappen om de verdere verspreiding van een gefotoshopte afbeelding, van een zoenende paus Benedictus XVI en de sjeik van de Al-Azhar-moskee Mohamed Ahmed el-Tayeb, te voorkomen. Dat heeft het Vaticaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De foto is onderdeel van de nieuwe campagne ‘UNHATE’ (zonder haat) van kledingmerk United Colors of Benetton. Benetton had de afbeelding woensdag al ingetrokken nadat het Vaticaan de Italiaanse kledingfabrikant „een ernstig gebrek aan respect voor de paus” verweet. Het Vaticaan protesteerde „tegen het onaanvaardbare gebruik van de afbeelding van de Heilige Vader, die werd gemanipuleerd en werd uitgebuit als onderdeel van een reclamecampagne voor commerciële doeleinden”. (NRC)