uitgelicht

None

Film

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (Gore Verbinski, 2006, VS). In tweede deel van trilogie over piraten met onder anderen Johnny Depp en Orlando Bloom blijkt kapitein Jack Sparrow een bloedschuld te hebben bij de kapitein van de Vliegende Hollander. Het werkelijke avontuur is de virtuoze wijze waarop alle invallen, grappen en terzijdes en stunts bij elkaar worden gehouden.SBS6, 20.30-23.30u.

Wicker Park (Paul McGuigan, 2004, VS). Povere remake van L’appartement (Gilles Mimouni, 1996) waarin zakenman Vincent Cassel in Parijs werd tegengewerkt in zijn zoektocht naar voormalige geliefde. Nu zoekt Josh Hartnett in Chicago naar Diane Kruger. RTL8, 20.30-22.45u.

Kinky Boots (Julian Jarrold, 2005, Engeland/VS). Kinky Boots is ‘Priscilla, Queen of the Desert meets The Full Monty’, schreef The Observer. Noodlijdende schoenenfabriek in Northampton krijgt adviezen van zwarte drag queen uit Soho (Chiwetel Ejiofor). Eén, 23.40-01.25u.

Informatief

Im Herzen der Sahara – Anatomie einer Wüste. De opwarming van de aarde zou positief kunnen uitpakken voor de Sahara: daar heeft het de laatste zomers geregend. In wadi’s in het zuidwesten van Libië stond af en toe een paar meter water. Wetenschappers van het Heinrich-Barth-Institut uit Keulen doen in die streek onderzoek naar de geschiedenis van mens en natuur in de Sahara. Op rotswanden, aan de voet van reusachtige duinen en in rotswoestijnen vinden zij sporen van beschavingen en van klimaatperioden waarin overvloedig regen viel. Arte, 18.15-19.00u.

Man over woord. Eerste aflevering van nieuwe serie van Pieter Embrechts over de schoonheid en geheimen van onze taal. Vanavond over de gevreesde dt-fout – een lucratieve afzetmarkt voor de rodebalpenindustrie, maar Pieter Embrechts vraagt zich af of dat wel terecht is. Wat gebeurt er in onze hersenpan wanneer er zich weer zo’n instinker aandient? En hoe komt het toch dat we steeds opnieuw diezelfde fouten schrijven of er vlotweg overheen lezen? Pieter Embrechts ontrafelt het door generaties leerkrachten Nederlands nimmer onthulde geheim der dt-fouten. Verder verklapt deze eerste aflevering waarom een West-Vlaming in een Limburgse frituur nooit krijgt wat hij heeft besteld en zien we de eerste episode van een vervolgverhaal over het ABN, misschien wel de grootste taalkruistocht ooit ondernomen in onze contreien. Als klap op de vuurpijl komen we ook te weten waarom het woord ‘pardon’ nooit veraf is wanneer Elio Di Rupo Nederlands praat. Canvas, 20.40-21.10u.

Schwarz auf Weiß – Eine Reise durch Deutschland. Controversiële documentaire uit 2009 waarin Günter Wallraff verkleed, geschminkt en gepruikt als de Afrikaanse migrant Kwami Ogonno, de omgang van de blanke autochtone Duitser met de gekleurde medemens aan de tand voelt. Uit met een verborgen camera opgenomen beelden moet blijken dat het beeld van de moderne, gastvrije en vrij van vooroordelen zijnde Duitser bijstelling behoeft. Maar er zijn ook momenten die hilarisch komisch zijn, of hartverwarmend menselijk. ARD, 23.30-00.55u.

Amusement

True Blood. Eerste deel van jaargang drie van de fantasyserie over de gebeurtenissen in Bon Temps, een slaperig dorpje in Louisiana dat werd opgeschrikt door de komst van vampier Bill (Stephen Moyer) die een relatie begon met plaatselijke barmeid Sookie (Anna Paquin). Vanavond: de dood van Maryann maakte een einde aan de bacchanalen in Bon Temps. Maar daarmee is de rust niet teruggekeerd, want Bill is spoorloos verdwenen. De wanhopige Sookie roept de hulp in van vampierensheriff Eric Northman om hem op te sporen.Canvas, 22.45-23.35u.

Radio

De avonden: Crossing Border.Verslag uit Den Haag van het jaarlijkse festival. Met tussendoor optredens van onder meer Gavin Friday, Dyzack, Monument Valley en You Raskal You. Om 21.02u een gesprek met Etienne van Heerden over zijn roman 30 nachten in Amsterdam; om 21.30u Alan Hollinghurst over The Stranger’s Child; om 22.02u Jennifer Egan over A Visit from the Goon Squad, waarmee ze dit jaar de Pulitzer Prize voor literatuur won. En tot slot de Afghaanse Amsterdamse rapper Massih Hutak, die dit jaar debuteerde als schrijver met zijn boek Toen God nog in ons geloofde. Radio 6, 21.02-23.00u.

De vrijdag van Vredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Diego Matheuz speelt Dansen van Galanta van Kodály, Vioolconcert nr 1 van Szymanowsky en de Symphonie fantastique op 14 van Berlioz. Solist: Nicola Benedetti. Radio 4, 20.02-23.00u.