Tunesische coalitie bereikt akkoord over verdeling zetels

Marzouki (links) met de leider van de islamisten, Ghannouchi, eind januari dit jaar. Foto AP / Hassene Dridi

De Tunesische islamistische Ennahda partij en haar twee coalitiepartners zijn tot een overeenstemming gekomen over de verdeling van de drie hoogste regeringsposten.

Dat meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen binnen de twee coalitiepartijen. Hamadi Jbeli, de secretaris-generaal van Ennahda zal premier worden, de leider van de seculiere Congrespartij Moncef Marzouki wordt benoemd als president van Tunesië en de leider van de Ettakol-partij, Mustafa Ben Jaafar, wordt de voorzitter van de Grondwetgevende vergadering.

‘Grootste probleem voor regering is de economie’

Woensdag werd al bekend dat Marzouki de nieuwe interim-president van Tunesië zou worden. Maar dat lijkt hiermee nogmaals bevestigd en is dus “volgens afspraken en zoals verwacht”, zegt buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad.

Marzouki, tevens arts, was lange tijd het hoofd van de Tunesische Liga voor Mensenrechten en werd in 1994 vier maanden opgesloten omdat hij het bij de presidentsverkiezingen wilde opnemen tegen de in januari verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali.

Bij de uitslag van de verkiezingen van 23 oktober kwam Ennahda twee dagen geleden, zoals verwacht, als de grote winnaar uit de bus. De islamistische partij kreeg 89 van de 217 zetels in de nieuwe Assemblee, gevolgd door Marzouki’s Congrespartij met 29 zetels en de populistische Ettakol met 26. De grootste uitdaging voor de nieuwe interim-regering is naast het opstellen van een nieuwe grondwet, de noodlijdende economie uit het slop halen. Roelants:

“Het grootste probleem dat de nieuwe regering in Tunesië zal moeten oplossen is de economie, die is er verschrikkelijk aan toe. Door de opstand en de voortdurende onrust blijven de toeristen weg. Ook vrezen de seculiere groepen in het land dat de fundamentalisten meer willen veranderen dan ze eerder hebben gezegd.”

Dinsdag kwam een internetfilmpje naar buiten waarop de nieuwe premier Jbeli te zien is en zegt dat met de verkiezingsoverwinning van Ennahda “het zesde kalifaat” is aangebroken in Tunesië. De controverse die daarop volgde legde de toenemende religieuze spanningen in het land bloot.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis