Trainers van Ajax steunen Cruijff

De jeugdtrainers van Ajax hebben zich in het conflict tussen Johan Cruijff en de vier andere commissarissen van de Amsterdamse voetbalclub achter Cruijff geschaard. Dat lieten alle trainers van de jeugdopleiding gisteren weten in een gezamenlijke verklaring op de website van dagblad De Telegraaf.

De jeugdtrainers schrijven in hun verklaring dat zij „onvoorwaardelijk” achter de voetbalfilosofie van Cruijff staan. Ook laten zij weten dat zij uiterst verbaasd zijn over de beslissing van Ajax-commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers om zonder medeweten van mede-commissaris Cruijff Louis van Gaal te benoemen tot algemeen directeur. De jeugdtrainers waren niet op de hoogte van de benoeming, en dat bestempelen zij in hun verklaring als „onfatsoenlijk en onacceptabel”. Wim Jonk, die op voorspraak van Cruijff werd benoemd tot coördinator van de jeugdopleiding, noemde de gebeurtenissen tegenover persbureau ANP „Ajax-onwaardig”.

Gisteren werd ook bekend dat de ledenraad van Ajax de vier commissarissen om uitleg heeft gevraagd over de onverwachte voordracht van de drie nieuwe directieleden. Naast Van Gaal besloten de commissarissen ook Martin Sturkenboom, voormalig voorzitter van FC Utrecht, en oud-voetballer en trainer Danny Blind voor te dragen voor een plek in de Ajax-directie. De ledenraad spreekt zondag met de commissarissen. De ledenraad van Ajax zou in het uiterste geval de commissarissen tot aftreden kunnen dwingen. De ledenraad is de vertegenwoordiging van de vereniging Ajax, en die is meerderheidsaandeelhouder van de beursgenoteerde onderneming Ajax.

Steven ten Have sprak gisteren met medecommissaris Paul Römer en de nieuw benoemde technisch directeur Danny Blind met supporters van de club. „Het was een pittig en emotioneel onderhoud. De fans waren niet blij met de manier waarop het proces is gelopen”, zei Römer gisteren over het gesprek, dat plaatsvond in het supportershome bij de Arena, in tv-programma Pauw&Witteman. Een woordvoerder van Ajax zei vandaag dat steunbetuigingen van supporters voor Johan Cruijff zaterdagavond bij de thuiswedstrijd tegen NAC gewoon zijn toegestaan „zo lang dat maar netjes gebeurt”.

Hoofdsponsor Aegon noemt de ontwikkelingen bij Ajax „schadelijk voor de sponsorpositie”. Dat zei Jan Driessen, directeur communicatie bij de verzekeraar, vandaag tegen De Telegraaf.