‘Syrië bereid waarnemers Arabische Liga toe te laten’

Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu (R) walks with his French counterpart Alain Juppe (L) prior to a meeting in Ankara on November 18, 2011. French Foreign Minister Alain Juppe is on an official visit to Turkey during which he also held talks with Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, focusing on the crisis in Syria. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu (R) walks with his French counterpart Alain Juppe (L) prior to a meeting in Ankara on November 18, 2011. French Foreign Minister Alain Juppe is on an official visit to Turkey during which he also held talks with Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, focusing on the crisis in Syria. AFP PHOTO/ADEM ALTAN De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé met zijn Turkse collega Ahmet Davutoglu tijdens een conferentie in Ankara vandaag. Met name Frankrijk pleit voor zwaardere sancties voor Syrië. Foto AFP / Adem Altan

De Syrische regering is “in principe” bereid waarnemers van de Arabische Liga toe te laten, met als doel de gewelddadige conflicten in het land te onderzoeken.

De regering in Damascus buigt zich volgens een regeringsmedewerker, die vanwege de gevoeligheid van de kwestie anoniem wil blijven, momenteel over de details van een overeenkomst met de Liga.

De Arabische Liga ging vorige week over tot de schorsing van Syrië als lid. Die maatregel werd genomen als reactie op het aanhoudende geweld in Syrië, dat al acht maanden voortduurt en waarbij volgens de Verenigde Naties al zeker 3500 mensen om het leven zijn gekomen.

Woensdag gaf de Liga aan honderden waarnemers naar Syrië sturen om te helpen het bloedvergieten te beëindigen. De Liga gaf Syrië toen drie dagen de tijd om een einde te maken aan het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking

De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei op een persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu dat de VN-Veiligheidsraad moet optreden tegen het regime van president Bashar Assad.

“We moeten de druk blijven opvoeren. De VN moeten handelen, het is niet normaal dat de Veiligheidsraad niet optreedt.”

Juppé zei dat Frankrijk samen met de Arabische Liga, regionale partners zoals Turkije en de Syrische oppositie tegen het regime van Assad wil optrekken. Tevens gaf hij aan tegen een “unilaterale interventie” te zijn. Juppé: “Als een interventie wordt ondernomen, moet die beslissing genomen worden door de Verenigde Naties.

    • Dirk Wijnand de Jong