Rushdie vs Facebook

SalmanRushdie1 had het te druk met sociale media voor een roman, maar gelukkig werkte F. Springer stug door aan een bewerking van zijn nooit verschenen debuut.

None

Salman Rushdie, van wiens eerste voortvarende gekwinkeleer op Twitter op deze plek een paar weken geleden verslag werd gdaan, raakte deze week in een vlammend conflict met Facebook verzeild. Op Twitter ondervond de schrijver problemen omdat de naam SalmanRushdie al geclaimd bleek; Rushdie is gedwongen te twitteren als SalmanRushdie1. Wellicht hierdoor in de war gebracht betwijfelde Facebook deze week opeens de authenticiteit van Rushdies account en verwijderde het zonder waarschuwing vooraf. Alleen na het opsturen van een kopie van zijn paspoort mocht Rushdie weer posten, meldt onder meer The Daily Beast. Na terugkeer van Rushdie’s account uit virtuele ballingschap bleek Grote Broer Facebook dit in Ahmed Rushdie te hebben veranderd, de eerste naam in Rushdie’s paspoort. Er bleek een regel te zijn die het gebruik van ‘first’ en ‘last name’ gebiedt, waarmee tweede namen kennelijk verboden zijn, ook al worden ze als voornaam gebruikt. Inmiddels is die regel ingetrokken, na woest getwitter van de schrijver. ‘Lief Facebook. Mij dwingen mijn naam van Salman in Ahmed Rushdie te veranderen, is van J. Edgar John Hoover maken. Als F. Scott Fitzgerald op Facebook zat, zou hij dan tot Francis Fitzgerald gedwongen zijn? En wat te denken van F. Murray Abraham?’ Facebook haalde bakzeil en Rushdie postte opgelucht: ‘Dag Ahmed, terug naar het paspoort waar je thuishoort. Salman keert terug.’ Heeft Rushdie bij al zijn aanwezigheid op sociale media nog tijd om boeken te schrijven? In de catalogus van zijn agent Andrew Wylie staat Memoir (een roman) aangekondigd voor oktober 2012.

Aan boeken voor de toekomst ondertussen geen gebrek, want in Nederland brengen uitgevers de stapels voor het voorjaar al in orde. Geert Mak reist dwars door de Verenigde Staten in het voetspoor van John Steinbeck, Tim Krabbé schrijft over de schietpartij op Columbine High School. Nieuwe romans van Mensje van Keulen, Oek de Jong, Arnon Grunberg, verhalen van J. Bernlef en Herman Koch en taalsamples van Paulien Cornelisse. En vlak voor zijn dood bewerkte F. Springer Met Stille Trom, een manuscript uit 1963 over het einde van de Nederlandse kolonisatie van Nieuw-Guinea.

    • Maartje Somers