Rosenthal: geen beletsel staatsbezoek Oman

De vicepremier van Oman ontving koningin Beatrix op 8 maart dit jaar in Muscat. Foto: AFP / Mohammed Mahjoub

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal ziet „geen enkel beletsel” om het staatsbezoek van koningin Beatrix naar Oman alsnog door te laten gaan. Dat zei hij vandaag na afloop van de ministerraad.

Het staatsbezoek aan het Golfstaatje werd dit voorjaar nog uitgesteld vanwege de binnenlandse onrust naar aanleiding van de Arabische Lente. Volgens Rosenthal heeft de situatie zich inmiddels „gestabiliseerd”, meldt persbureau Novum.

Koningin Beatrix ging op 8 maart uiteindelijk wel op bezoek bij sultan Qaboos bin Said van Oman, maar toen ging het om een privébezoek.

‘Oman is stabiel’

„De omstandigheden zijn veranderd.” Zaken als democratie en mensenrechten zijn sinds maart „in een goede groef” terechtgekomen, aldus Rosenthal. Ook wees de bewindsman er op dat het bezoek dit voorjaar slechts is uitgesteld en niet is afgesteld. „Afspraak is afspraak.” Het staatsbezoek is een mooie gelegenheid om de wederzijdse betrekkingen „weer stevig te verankeren”. Rosenthal: „ik zie het met vreugde tegemoet.”

Tijdens zijn wekelijkse persconferentie over de ministerraad benadrukte premier Mark Rutte het standpunt van Rosenthal en het kabinet. „Wij achten nu dat Oman hervormingen heeft doorgevoerd en voldoende stabiel is”. Op de vraag of Nederland wel zaken moet doen met een land als Oman, antwoordde de premier dat als „wij allen zaken zouden doen met democratieën die op de onze lijken, we weinig handel zouden drijven”. Rutte voegde daaraan toe dat hoewel handel belangrijk is voor Nederland, dat niet de doorslaggevende factor is bij het besluit het staatsbezoek doorgang te laten vinden.

Kritiek in Kamer op staatsbezoek

In de Tweede Kamer zorgde het staatsbezoek opnieuw voor discussie. SP’er Harry van Bommel is van plan om met steun van gedoogpartij PVV volgende week een motie in te dienen om het bezoek niet door te laten gaan. „Er is in democratische zin niets veranderd”, zei Van Bommel gisteren. „Dat moet je niet belonen met een staatsbezoek.”

Rosenthal wil nog niet reageren op de kritiek vanuit de Kamer. Het debat volgende week over zijn begroting is een mooie gelegenheid om over het staatsbezoek met het parlement van gedachten te wisselen, aldus de minister.