Rente staatsobligaties Spanje op recordhoogte

Spanje heeft toegezegd een rente van 6,975 procent te betalen op de staatsobligaties met een looptijd van tien jaar die gisteren werden geveild. Dat is het hoogste renteniveau sinds de introductie van de euro in 1999. Het percentage is voor Spanje onbetaalbaar op de lange termijn. De hoge rente weerspiegelt het wantrouwen van beleggers in de Spaanse economie. Toen de rentes op Griekse, Portugese en Ierse staatsobligaties de kritische grens van 7 procent bereikten, moesten deze landen vragen om financiële hulp van de eurozone. Spanje kampt met een werkloosheid van 21,6 procent. De economie groeit amper en is in het derde kwartaal zelfs helemaal stilgevallen. De hoge particuliere schuldenlast die het land sinds de toetreding tot de eurozone opbouwde, zaait twijfel in de financiële sector. Zondag zijn er parlementsverkiezingen in Spanje. (NRC)