Perspolitie van Graus was een grapje, zegt PVV

Kamerlid Dion Graus (PVV) had genoeg van de kritiek op zijn ‘animalcops’ en stelde een ‘perspolitie’ voor. Den Haag op z’n achterste benen. „Het was maar een grapje.”

Het leek geen voor de hand liggende gelegenheid om een discussie te beginnen over de vrijheid van de pers: een commissievergadering over veekeuringen en de Voedsel- en Warenautoriteit, ergens in een bijzaaltje van het Kamergebouw. Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) probeerde het toch. In een vlaag van ergernis over de „rioolratten” van de pers die op zijn dierenpolitie blijven inhakken, opperde hij terloops de oprichting van een „perspolitie”.

Terloops, maar toch. Rond het Binnenhof werden de messen geslepen. De zelfverklaarde voorvechters van de vrijheid willen de pers aan banden leggen: dat was gefundenes Fressen voor politici en opiniemakers.

„Zo. Nu pleit Graus voor een perspolitie. Boos dat journalisten de waarheid opschrijven: dierenpolitie doet niets aan bioindustrie”, twitterde Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. En bij dagblad De Pers, door Graus een „roddelblaadje” genoemd, waren ze naar eigen zeggen „maximaal pissed off”. Hoofdredacteur Jan-Jaap Heij, op de site van De Pers: „Meneer Graus veegt hier in het openbaar z’n poeperd af met de Grondwet en de vrijheid van meningsuiting. Een volksvertegenwoordiger wil de politie afsturen op een krant die een stuk afdrukt dat hij niet leuk vindt, ik vind het echt volkomen schandalig.”

Anderen hielden het bij leedvermaak. „Het schijnt dat de zwetspolitie zojuist een inval in de PVV-fractiekamer heeft gedaan”, twitterde regisseur (en PvdA’er) Eddy Terstall. „Details volgen...” GeenStijl-medewerker Bas Paternotte, door Graus eerder „een klotskop” genoemd, vroeg zich af wie er allemaal op de lijst van die perspolitie zou staan.

De PVV sloeg kordaat aan het ontzenuwen. „Waar is de humor bij de linkse media gebleven?”, vroeg Hero Brinkman zich af in een tweet. „Perspolitie van Dion Graus was een grapje.” Amsterdams wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) kaatste terug: „Dachten we bij animal cops ook.”

Geert Wilders liet voor alle duidelijkheid weten: „Natuurlijk zijn we niet voor een perspolitie.”

Graus zelf deed gisteren in de gangen van de Tweede Kamer luchthartig over het hele voorval. „Ik maakte gewoon een grapje. Ik zei dan ook onmiddellijk aan de voorzitter: het is mijn portefeuille niet, ik ga er helemaal niet over.”

Maar voor iemand die gewoon een grapje maakte, leek hij toch wel behoorlijk kwaad woensdag? „Nou, zo lijk ik altijd. Ik ben gewoon een zuurpruim.”

Debat gesloten, de vierde macht en de democratie gered. Maar de bokkesprongen van Dion Graus, die zichzelf „de laatste ridder van Limburg” noemt, worden wel hoger. Vorige week stapte de PVV’er met veel ophef uit de parlementaire commissie-De Wit. Omdat, zo luidde Graus’ uitleg, zijn kritische vragen hem kwalijk werden genomen. Van kritische vragen was echter geen sprake, schreef de aanwezige verslaggever van NRC Handelsblad. En ook de commissie zei zich niet te herkennen in de redenen voor zijn vertrek. Graus reageerde getergd op de scepsis. „Ik was de terriër”, zei hij in het AD. Hij had het gedaan „voor volk en vaderland”.

De oppositie hoopt nog veel plezier te beleven aan Graus. Dat wou ook Femke Halsema wel even kwijt vanuit Nairobi, waar zij momenteel verblijft. Per tweet noemde ze Graus „een cadeautje voor progressief en werkelijk liberaal Nederland”.

    • Roeland Termote