Paul Bocuse hypnotiseert een Bresse-kip

Het restaurant van Paul Bocuse in Collognes sur Mont d’Or nabij Lyon is een bedevaartsoord voor de liefhebbers van de klassieke Franse keuken, zeker zolang de inmiddels 85-jarige keukenpaus daar zelf nog tussen de tafels rondschuift en met de gasten op de foto gaat. Wie de klassieke Franse keuken komt proeven is per definitie niet

Het restaurant van Paul Bocuse in Collognes sur Mont d’Or nabij Lyon is een bedevaartsoord voor de liefhebbers van de klassieke Franse keuken, zeker zolang de inmiddels 85-jarige keukenpaus daar zelf nog tussen de tafels rondschuift en met de gasten op de foto gaat.
Wie de klassieke Franse keuken komt proeven is per definitie niet niet op zoek naar de dernier cri en bij Bocuse is alles dan ook geruststellend bij het oude gebleven. De gerechtenlijst op de kaart is al decennia onveranderd, alle inspanning wordt gestoken in de dagelijkse perfecte uitvoering.
De copieuze schotels op basis van de allerbeste ingrediënten met rijkelijke toevoeging van room en boter lenen zich uitstekend voor een kerstdiner. Die gedachte kwam ook op bij Arno en Monique Veenhof. Het tweetal is eigenaar van slagerij Fred en Yolanda de Leeuw in Amsterdam, waar de klandizie elk jaar terecht kan voor thuis te regenereren kerstgerechten. Na bemiddeling van Alain Caron mocht een keukendelegatie van slagerij De Leeuw op audiëntie in de keuken van Bocuse om er de geheimen van bijvoorbeeld de Bresse poularde met room en morilles af te kijken.
Bij die educatieve missie trof het gezelschap de oude cuisinier in uitstekend humeur: hij haalde met de slager een practical joke uit en voor de deur van zijn restaurant hypnotiseerde hij een Bresse-kip.


Wie een authentieke (en betaalbare) Bocuse-ervaring dichter bij de deur zoekt dan Collognes sur Mont d’Or kan op 27 november in de Industrieele Groote Club terecht voor het studieresultaat van de reis naar Lyon: een vijfgangen Bocuse lunch op drie sterrenniveau voor € 125 pp inclusief champagne, wijn, water en koffie. Reserveringen via www.slagerijdeleeuw.nl. Voor het avondmaal op die zondag kunt u thuis volstaan met een enkel droog crackertje.

    • Ronald Hoeben