Obama tekent noodwet, federale overheid heeft weer geld

Caption: US President Barack Obama announces that US Secretary of State Hillary Clinton will travel next month to Myanmar to discuss renewing US dialogue with the country, during a statement on the sidelines of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and East Asia summits in Nusa Dua on Indonesia's resort island of Bali on November 18, 2011. The visit will mark the first by a US secretary of state in more than 50 years. AFP PHOTO / Saul LOEB
Caption: US President Barack Obama announces that US Secretary of State Hillary Clinton will travel next month to Myanmar to discuss renewing US dialogue with the country, during a statement on the sidelines of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) and East Asia summits in Nusa Dua on Indonesia's resort island of Bali on November 18, 2011. The visit will mark the first by a US secretary of state in more than 50 years. AFP PHOTO / Saul LOEB De Amerikaanse president Barack Obama tekende vandaag een noodwet zodat de federale overheid morgen weer geld heeft. Foto AFP / Saul Loeb

De Amerikaanse federale overheid heeft weer geld. De Amerikaanse president Barack Obama tekende vanmiddag een noodwet die ervoor zorgt dat deze weer tot 16 december geld kan uitgeven. Zonder het tekenen was morgen het geld op geweest.

De noodwet werd aangenomen door een zeldzame samenwerking van de Republikeinse en Democratische partijen in het Amerikaanse Congres, meldt persbureau Reuters. Het optreden van de politici staat in sterk contrast met de moeizame onderhandelingen afgelopen zomer om het schuldenplafond van de VS te verhogen en manieren om het begrotingstekort fors te verminderen.

Dat komt waarschijnlijk omdat het hier niet om de banen van honderdduizenden werknemers ging zoals dat van de zomer ging, maar om bijvoorbeeld infrastructuur-projecten en geld voor voedselbonnen.

Op 23 november moeten de Democraten en de Republikeinen in een partijoverschrijdend comité het eens zij over manieren om 1,2 biljoen dollar te bezuinigen de komende tien jaar.

‘Super committee gedoemd te falen’

Afgelopen zondag lieten verschillende politici weten dat de onderhandelingen in het schuldencomité moeizaam, maar “hoopvol” verliepen. Toch meldde Reuters vanavond op basis van bronnen binnen het comité dat het afstevent op een mislukking aangezien de Republikeinen en Democraten het maar niet met elkaar eens worden over belastingverhogingen en bezuinigingen.

Volgens buitenlandredacteur Ykje Vriesinga van NRC Handelsblad leek de zogenoemde ‘super committee’ voor sommige insiders in Washington al gedoemd te falen. Vriesinga:

“Van te voren werd er al over gesproken dat het comité gedoemd was om te falen. Simpelweg omdat je twaalf mensen bij elkaar zet die het al eerder niet eens werden [over het verhogen van het schuldenplafond] Als de ‘super committee’ er niet in slaagt om op 23 november tot een overeenstemming te komen dan gaan er automatisch bezuinigingen in, die voor beide partijen pijn doen, zoals de sociale zekerheid voor de Democraten en het korten op Defensie, wat de Republikeinen niet willen. Met een deadline in november werd gedacht dat de twee partijen wel tot een overeenkomst zouden komen.”

Als de ‘super committee’ er niet in slaagt om 23 november met een akkoord op de proppen te komen, doet dat zowel de Republikeinen als de Democraten pijn. Maar vooral die eersten zullen er het meeste last van hebben, zeggen analisten. Vriesinga:

“De schuld van het falen van het partijoverschrijdend comité om tot een overeenkomst te komen zal vooral bij de Republikeinen gelegd worden, volgens analisten. Zij worden gezien als degenen die het politieke proces frustreren. En dat komt de Democraten goed uit. De automatische bezuinigingen na een falen zouden ingaan, zullen overigens ook gefaseerd ingaan zodat de Amerikanen, en Obama, daar niet meteen last van hebben.”

    • Hans Klis