Noorwegen getroffen door grote datadiefstal

Welke bedrijven en overheidsinstellingen zijn bestolen, is niet bekendgemaakt.

De Noorse olie- en defensie-industrie zijn mogelijk het slachtoffer geworden van een van de grootste datadiefstallen in de geschiedenis van het land. Dat heeft de Noorse veiligheidsdienst bekendgemaakt. Volgens de dienst zijn bedrijfsgeheimen gestolen en vervolgens „digitaal het land uitgestuurd”. Welke bedrijven of overheidsinstellingen slachtoffer zijn geworden van de diefstal is niet gemeld.

Het afgelopen jaar zijn er ten minste tien aanvallen geweest op bedrijven in de olie-, gas-, energie- en defensie-industrie. De Noorse Nationale Veiligheidsdienst vermoedt echter dat er meer aanvallen zijn geweest, omdat veel slachtoffers nog niet beseffen dat hun computers zijn aangevallen. „Dit is de eerste keer dat Noorwegen zo’n enorme en wijdverbreide spionageaanval heeft ontdekt”, aldus de dienst.

De aanvalsmethodes verschilden, maar in sommige gevallen werden e-mails gestuurd waarin een virus was verstopt. Het virus scande de harde schijf van het slachtoffer en kopieerde wachtwoorden, documenten en vertrouwelijke gegevens. Vaak vonden de diefstallen plaats op momenten dat bedrijven onderhandelden over grote contracten.

Volgens de veiligheidsdienst is dit type datadiefstal voor buitenlandse inlichtingendiensten een goedkope werkwijze. Spionage via het internet „is goedkoop, levert goede resultaten op en is weinig risicovol”. Woordvoerder Kjetil Berg Veire zei te vermoeden dat er meer dan een persoon achter de aanvallen zit, maar hij wilde hier verder niet op ingaan.

Het is niet de eerste keer dat Noorse instellingen het slachtoffer zijn geworden van datadiefstal. In 2010, enkele weken na de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo, werd het Nobelcomité in Oslo aangevallen met een Trojaans paard. Ook via e-mail werd de instelling onder vuur genomen. (AP, Novum)