Non-fictie

Joshua Foer: Het geheugenpaleis. De vergeten kunst van het onthouden. Vert. Janneke Zwart. De Bezige Bij, 344 blz. € 19,90. Leerzaam en spannend verhaal over geheugenkunst, met een hoofdrol voor Claudia Schiffer in een bad met hüttenkäse.

Salomon Kroonenberg: Waarom de hel naar zwavel stinkt. Atlas, 400 blz. € 24,95. Schitterend geïllustreerde en origineel opgeschreven reis door de onderwereld in tientallen geologische anekdotes.

Alain de Botton: Religie voor atheïsten. Vert. Jelle Noorman. Atlas,318 blz. € 23,-. De Botton ontdoet religie van God en vindt een prachtig raamwerk voor troost, zelfbeheersing en levenskunst.

Tony Judt: De geheugenhut. Vert. Wybrand Scheffer. Contact, 223 blz. €24,95. Het leven van Judt en dat van de naoorlogse sociaal-democratie gemengd in ijle, soms zelfs poëtische memoires van de in 2010 overleden historicus.

Amy Chua: Strijdlied van de Tijgermoeder. Vert. Wenneke Savenije. Nw Amsterdam, 255 blz. € 18,95. Snoeiharde, geestige en controversiële opvoedkroniek. Hoe drilt men zijn kinderen naar succes.