Nieuwe Italiaanse regering wint ook tweede vertrouwensstemming

Italian Prime Minister and economy minister Mario Monti (R) shakes hands with former former justice minister Angelo Alfano during a session at the Parliament ahead of a confidence vote on November 18, 2011 at the parliament in Rome. rime Minister Mario Monti won a Senate vote of confidence the day before and rushed to implement radical economic reforms aimed at breathing new life into Italy, as Europe voiced support for his plan to prevent the debt crisis from spreading. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
Italian Prime Minister and economy minister Mario Monti (R) shakes hands with former former justice minister Angelo Alfano during a session at the Parliament ahead of a confidence vote on November 18, 2011 at the parliament in Rome. rime Minister Mario Monti won a Senate vote of confidence the day before and rushed to implement radical economic reforms aimed at breathing new life into Italy, as Europe voiced support for his plan to prevent the debt crisis from spreading. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO De nieuwe premier van Italië Mario Monti schudt handen voorafgaande aan de vertrouwensstemming in het Huis van Afgevaardigden. Foto AFP / Andreas Solaro

In navolging van de Senaat heeft ook de Italiaanse Huis van Afgevaardigden vandaag steun betuigd aan de nieuwe regering van premier Mario Monti. De technocratische regering, die de economie van Italië weer op gang moet krijgen, overleefde zojuist de tweede vertrouwensstemming.

De nieuwe premier kon op grote steun rekenen van het Huis van Afgevaardigden; 556 kamerleden stemden voor, slechts 61 tegen. Nu Monti de twee vertrouwensstemmingen heeft overleefd, staat hem een zware taak te wachten. Hij en zijn ministers moeten de kwakkelende economie van het land herstructureren en de torenhoge staatsschuld aanpakken. “Lastig”, sprak Monti de kamerleden vandaag toe, “maar we gaan het halen.” In dat licht verzekerde hij tot de verkiezingen in 2013 aan te blijven.

Monti heeft aangegeven dat de beslissingen die Italië de komende weken neemt, bepalend zullen zijn voor de toekomst van de euro. Het Italiaanse kabinet zal er daarom naar streven om “stevige” en “eerlijke” bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Extra bezuinigingen bovenop het pakket dat onlangs werd aangenomen, sluit hij daarbij niet uit.

Monti wil zich de komende weken met name richten op het bestrijden van belastingontduiking, de verbetering van het Italiaanse onderwijs, de overbelaste sociale zekerheid en het hervormen van de banenmarkt.

Volgende week vertrekt Monti naar Brussel om te spreken met de Europese Commissie. Daar zal hij ten overstaan van Merkel en Sarkozy zijn strategie om Italië uit de crisis te trekken uit de doeken doen.

    • Dirk Wijnand de Jong