‘Neelie Kroes droeg bij aan val Fortis Bank’

Eurocommissaris Neelie Kroes zou hebben bijgedragen aan de val van de Fortis Bank in 2008. Dat heeft oud-topman Jan-Michiel Hessels tegenover de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit gezegd. Dat meldt de NOS.

De commissie-De Wit onderzoekt het crisismanagement van de overheid tijdens de bankencrisis in 2008 en het functioneren van toezichthouder, banken en de rol van de Tweede Kamer. Vorige week maandag begon de commissie met de eerste verhoren van in totaal ruim veertig betrokkenen over de noodhulp aan banken. Vorig jaar hoorde de commissie-De Wit ook al 33 mensen in het openbaar.

Bij de overname door ABN Amro eiste Kroes de verkoop van een onderdeel van de Fortis. Volgens Hessels had dat “disproportionele consequenties” als gevolg en sloeg het een “geweldig gat” in de financiën van de noodlijdende bank. Volgens de NOS had ook econoom Sweder van Wijnbergen kritiek op Kroes. De ING zou volgens hem veel harder zijn aangepakt dan andere banken.