Mogelijke lening van ECB aan IMF voor euro

De ECB moet op deze manier het IMF genoeg slagkracht geven om eurolanden van steun te voorzien.

De Europese Centrale Bank gaat mogelijk geld lenen aan het Internationaal Monetair Fonds. Het doel is te zorgen dat het IMF over genoeg slagkracht beschikt om grote eurolanden, als Italië en Spanje, van steun te voorzien. Dat zeggen betrokkenen van de ECB en de eurozone tegen persbureau Reuters.

Een betrokkene: „Sommige onderhandelingen hebben al plaatsgevonden. Het kan een manier zijn om de juridische beperkingen rond de ECB te omzeilen.” De ECB en de Duitse bondskanselier Merkel zeggen dat het Verdrag van Maastricht de ECB verbiedt op grote schaal staatsobligaties op te kopen om probleemlanden te steunen. Het statuut van de ECB staat dit expliciet wel toe.

Het idee om de ECB via het IMF alsnog te betrekken laat zien hoe urgent de crisis is. Niet alleen probleemlanden als Italië en Spanje staan onder druk, sinds deze week zijn ook de rentes op Franse, Oostenrijke, Finse en Nederlandse staatsobligaties opgelopen. Steeds meer economen raken overtuigd dat alleen de ECB over genoeg geld beschikt om de Europese staatsschuldencrisis op te lossen. De discussie over de betrokkenheid van de ECB verdeelt de eurozone. Duitsland is fel tegen betrokkenheid, terwijl Frankrijk graag ziet dat de ECB aan noodfonds EFSF leent.

Steun van de ECB aan het IMF zou ook aan kritiek van opkomende landen als China en India tegemoetkomen. Zij klagen dat het niet realistisch is te verwachten dat snelgroeiende economieën meer zouden bijdragen aan de crisisbestrijding als eurolanden zelf niet bereid zijn meer geld te storten.

Op de G20 begin deze maand in Cannes lukte het de Franse president Sarkozy niet om de opkomende landen te overtuigen concreet bij te dragen. Volgens de betrokkenen die Reuters citeert is het geen uitgewerkt en concreet plan, maar „voor nu slechts een idee. Wel een haalbaar idee overigens.” (NRC)