Medische folders

In de wachtkamer van mijn huisarts vind ik altijd foldertjes, die mij op opgewekte toon de gebreken van de ouderdom willen inpeperen. Ze laten hun licht schijnen op al het vreselijke ongerief dat je nog te wachten staat, maar tegelijkertijd roepen ze: „Houd moed, we vinden er wel wat op!”

„Kunt u uw plas moeilijk ophouden?” vroeg een folder mij. Meer dan een miljoen Nederlanders blijken last te hebben van een overactieve blaas. „Dat is een blaas die moeilijk onder controle te houden is. Mensen die last hebben van een overactieve blaas moeten vaak kleine beetjes plassen.” Ze kunnen hun plas slecht ophouden en dragen soms een incontinentieluier. Een schaamtegevoel daarover is helemaal niet nodig, zei de folder, want er lopen immers zoveel mensen met zo’n incontinentieluier rond.

Als je dus merkt dat iemand anders opvallend veel aandrang heeft, kun je best zeggen zonder je te schamen: „Ik draag zelf een incontinentieluier en ik voel me herboren.” Uit de folder bleek ook dat je via je arts blaastraining kunt krijgen – de enige blaastraining in Nederland waarvoor je niet naar de fanfare hoeft.

Een andere folder stelde mij de directe vraag: „Weer moeiteloos de trap op en af? Stel het niet langer uit!” Binnenin stonden „drie redenen om nog in dit jaar een Stannah Traplift te laten installeren”.

Op een bijgaand fotootje zag ik een mevrouw monter glimlachend met haar eigen traplift langs de trapleuning suizen. Het was alsof ze de hele dag niets liever deed, de trap was voor haar een soort skischans geworden. Ideaal speelgoed ook voor de kleinkinderen. „Oma, ik ga met de traplift, loop je mee?”

Begon ik me bij het lezen van deze folders al een stuk jonger te voelen, het jeugdige bloed tintelde pas weer echt in mijn aderen toen ik de folder van Ezerex tot me nam. Ezerex is een voedingssupplement met „L-arginine, propionyl-L-carnitine en vitamine B3”.

Dat zal u misschien niet zoveel zeggen, maar ik wist voldoende toen ik eronder las: „Wetenschappelijk bewezen ter ondersteuning van de erectiefunctie.” Ezerex helpt de bloedsomloop te verbeteren en „ondersteunt de functie van het endotheel, een dunne laag cellen die de binnenkant van bloedvaten bekleedt”. Dat maakt Ezerex „geschikt voor alle mannen die ondersteuning wensen voor de erectie”. Hoe te gebruiken? Eén sachet per dag, oplossen in water – en je staat weer je mannetje.

De folder wees ook nog op een verwant product, Proxeed Plus. Ook een voedingssupplement, nu met andere bestanddelen, al zat er nog wel L-carnitine in – dat moet erg heilzaam spul zijn. Proxeed Plus „ondersteunt de spermakwaliteit en verbetert daarmee de kans op zwangerschap”.

Dankzij Proxeed Plus wordt de beweeglijkheid en snelheid van je sperma bevorderd. Dus mannen die al langer last hebben van traag sperma: neem Proxeed Plus! Volgens de folder is het „geschikt voor alle mannen die met hun partner een kind proberen te krijgen”. Als je geen kind wilt krijgen, kun je beter op je slome sperma vertrouwen.

Net als bij Ezerex is de werkzaamheid van Proxeed Plus „wetenschappelijk bewezen”. Door wie? Dat staat er in zulke folders helaas zelden bij. Ik zou er geen punt van maken als er niet net wéér iemand bij een universiteit op wetenschapsfraude is betrapt – een hoogleraar en internist van het Erasmus Medisch Centrum. Zouden op universiteiten ook wel eens voedingssupplementen getest worden?

En goedgekeurd?

    • Frits Abrahams