Mauro vraagt studievisum aan

Den Haag : 27 oktober 2011 Commissievergadering over de uitzetting van de jonge asielzoeker Mauro. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 27 oktober 2011 Commissievergadering over de uitzetting van de jonge asielzoeker Mauro. foto © Roel Rozenburg Mauro tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

De jonge Angolese asielzoeker Mauro gaat een studievisum aanvragen. Samen met zijn advocaat wordt de laatste hand gelegd aan de aanvraag. Dat zegt een woordvoerder van kinderrechtenorganisatie Defence for Children tegen RTL Nieuws.

De situatie van de 18-jarige Mauro houdt de politiek al weken bezig. Het CDA kwam na een hoogoplopend intern conflict tot de conclusie dat Mauro geen asiel kan krijgen, maar wel in Nederland een studievisum mag aanvragen. Normaal gesproken moet dat in het land van herkomst.

Met een studievisum wint Mauro slechts tijd. Het visum is geldig zolang zijn studie duurt. In het geval van Mauro is dat nog één jaar in de huidige studie, aldus onze politieke redacteur Derk Stokmans.

Vorige maand liet minister Leers van Asiel aan de Tweede Kamer weten dat hij geen mogelijkheden ziet om Mauro te laten blijven en zijn discretionaire bevoegdheid niet gebruikt.