Massademonstratie in Kairo tegen toenemende macht leger

Thousands of Egyptians gather during a demonstration at Tahrir Square in Cairo November 18, 2011. Over 50,000 Egyptian protesters flocked to Cairo's Tahrir square on Friday to pressure the military government to transfer power to elected civilian rule, after the cabinet tried to enshrine the army's role in a constitutional proposal. The banner reads "The Egyptian people refused". REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Thousands of Egyptians gather during a demonstration at Tahrir Square in Cairo November 18, 2011. Over 50,000 Egyptian protesters flocked to Cairo's Tahrir square on Friday to pressure the military government to transfer power to elected civilian rule, after the cabinet tried to enshrine the army's role in a constitutional proposal. The banner reads "The Egyptian people refused". REUTERS/Mohamed Abd El-Ghany (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Tienduizenden demonstrerende Egyptenaren vandaag op het Tahrirplein. Foto Reuters / Mohamed Abd El-Ghany

Tienduizenden Egyptenaren zijn vandaag op het Tahrirplein in Kairo bijeengekomen om te protesteren tegen de militaire machthebbers in het land. De demonstranten vrezen dat het leger in de toekomst een te grote stempel op het land zal drukken.

Bij de grootste demonstratie sinds tijden, door de Moslimbroederschap bijeengeroepen, droegen betogers spandoeken met teksten als “Weg met de militaire heerschappij. Ons land is geen legerkamp”. Ook ultraconservatieve salafisten deden mee aan de betoging. Zij riepen dat de Koran “de nieuwe grondwet” moet worden.

Het protest is een reactie op een voorstel dat het leger meer macht moet geven. In dit document van de Opperste Militaire Raad staat dat het leger de beschermheer is van de “grondwettelijke legitimiteit”. Volgens de demonstranten komt dit erop neer dat het leger het laatste woord krijgt over alle belangrijke kwesties.

De Moslimbroederschap is van oordeel dat uitvoering van het voorstel ‘de dictatuur’ in het land wordt versterkt. De partij heeft gedreigd met meer protestacties als het plan niet wordt ingetrokken. Formeel behoeft alleen de Raad het document goed te keuren. Als het plan doorgaat wordt het leger vrijgesteld van parlementair toezicht en krijgt het vetorecht over alle wetgeving aangaande de krijgsmacht. Ook zou het parlement minder te zeggen krijgen bij de opstelling van de nieuwe grondwet.