Markten blijven wantrouwig over herstel eurozone

Aandelenbeurzen in Europa gingen vanmorgen fors omlaag omdat beleggers stukken dumpen uit angst dat Europese regeringsleiders geen oplossing zullen vinden voor de slepende eurocrisis.

Gisteren moesten zowel Spanje als Frankrijk hoge rentes betalen voor nieuwe staatsleningen. De druk op de Europese Centrale Bank om fors in te grijpen op de obligatiemarkten neemt toe. De ECB maant op haar beurt de regeringsleiders vaart te maken met maatregelen die op een top eind oktober zijn afgesproken en die de euro moeten versterken.

De ECB wordt daarbij openlijk gesteund door Duitsland, zowel politiek als monetair. Bondskanselier Merkel, die vandaag in Berlijn een ontmoeting heeft met haar Britse ambtgenoot David Cameron, zei donderdag: „Als politici denken dat de ECB de crisis kan oplossen, hebben ze het mis.” Centralebankier Jens Weidmann nam openlijk stelling tegen het opkopen door de ECB van Spaans en Italiaans staatspapier.

Desondanks mengde de ECB zich gisteren en vandaag weer op de obligatiemarkten. Nadat Spanje bijna 7 procent rente moest betalen op een tienjaars staatslening van 3,6 miljard euro, begon de ECB weer staatspapier uit Spanje en Italië op te kopen, waardoor de rentes daalden. Spanje heeft komend weekend parlementsverkiezingen, maar financiële markten lijken weinig vertrouwen te hebben in de nieuwe regering. Premier wordt waarschijnlijk Marino Rajoy, leider van de conservatieve Partido Popular.

De druk op de ECB uit onder meer Frankrijk om meer te doen neemt toe, zeker nu ook betrekkelijk veilige landen als Nederland, Oostenrijk en Finland de rentes zien oplopen, en het verschil met de Duitse rente rap toeneemt. Frankrijk betaalde gisteren een half procentpunt meer voor een kleine 7 miljard euro aan twee- en een vijfjaars staatsobligaties. Ook in België, dat nog steeds geen regering heeft, blijft de rente oplopen. Sinds begin oktober is die met 0,8 procentpunt gestegen tot net onder de 5 procent.

De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti kreeg gisteren steun van de senaat voor zijn ‘professorenkabinet’ en de hervormingen waarmee hij het vertrouwen in de economie wil herstellen. Vandaag zou het Italiaanse Lagerhuis over het pakket stemmen.

De Britse premier Cameron is in Berlijn voor overleg met kanselier Merkel. Groot-Brittannië, zelf geen euroland, eist een snelle oplossing van de eurocrisis, maar vreest tegelijkertijd verlies aan invloed bij een tweedeling tussen de 27 EU-landen en de 17 landen met de euro.

België: pagina 10