Lion Air plaatst grootste order ooit bij Boeing

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air wil 230 vliegtuigen kopen bij vliegtuigbouwer Boeing. Als de order doorgaat, is het de grootste order ooit voor het Amerikaanse Boeing.

Het gaat om toestellen van het type 737. Met de deal is in totaal 21,7 miljard dollar (16,1 miljard euro) gemoeid. De verwachting is dat Lion Air wel een korting kan bedingen vanwege de omvang van de order. Lion Air heeft ook nog een optie genomen op 150 extra toestellen, ter waarde van 14 miljard dollar. De potentiële waarde van de hele deal bedraagt daarmee 35 miljard dollar.

Lion Air, dat nu al een vloot heeft van uitsluitend Boeings, vliegt op zestig bestemmingen, waarvan alleen al 55 in eigen land en vijf internationaal. Het bedrijf zegt dat het 201 Boeing 737 Max-vliegtuigen wil kopen, die een aangepast ontwerp zullen krijgen en met nieuwe motoren worden uitgerust, zodat ze energiezuiniger zijn dan de huidige generatie 737’s. Daarbij wil Lion Air ook nog 29 737’s bestellen die langere afstanden kunnen vliegen. Ter illustratie: de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft momenteel een totale vloot van 113 toestellen (en er elf in bestelling).

De deal tussen de Indonesische maatschappij en Boeing werd door het Witte Huis wereldkundig gemaakt. President Obama bezoekt dezer dagen het eiland Bali in Indonesië, het land waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Obama wil met grote exportdeals in Azië de Amerikaanse werkloosheid terug dringen en een dreigende recessie voorkomen. De Boeing/Lion Air-deal zou goed zijn voor 110.000 banen.

Eerder deze week boekte ook Emirates uit Dubai al een forse order bij Boeing. Het betrof vijftig toestellen van het type 777, goed voor in totaal 18 miljard dollar. Dat was op dat moment de grootste order in dollars voor Boeing ooit. De vorige recorddeal van Boeing dateert uit eind jaren tachtig. Toen boekte United Airlines een order van 115 toestellen.

Boeing verwacht de toestellen vanaf 2017 te kunnen leveren. Aan de contractuele afronding van de deal met Lion Air wordt nog gewerkt.

Boeing hoopt met een aangepaste versie van de 737 in te lopen op de Europese concurrent Airbus. Die stevende Boeing met zijn A320 voorbij in aantallen verkochte toestellen.