Links Frankrijk akkoord over vermindering kernenergie

De Franse socialisten en groenen hebben een akkoord gesloten over de afbouw van kernenergie. Beide partijen willen het aandeel van nucleaire energie in Frankrijk terugbrengen van bijna 80 procent nu tot 50 procent in 2025. Het akkoord maakt deel uit van een groter akkoord over de presidents- en parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Het akkoord tussen de Parti Socialiste (PS) en Europe Ecologie – Les Verts (EE-LV) dreigde te sneuvelen omdat het partijbureau van de PS een alinea had geschrapt over het verminderen van het gebruik van MOX, een splijtstof. Dit tot grote ergernis van de groenen. Gistermiddag werd de alinea weer opgenomen, met enkele verduidelijkingen: de afbouw van het gebruik van MOX begint pas na 2017 en gaat gepaard met het oprichten van onderzoekscentra voor het verwerken van nucleair afval en het ontmantelen van kerncentrales. Dit moet extra banen creëren. De socialisten zijn bang dat stoppen met MOX duizenden banen zal kosten. De Franse groep Areva produceert 95 procent van al het MOX dat wereldwijd in kerncentrales wordt gebruikt.

Met het verduidelijken van de passage zijn nog niet alle twistpunten tussen PS en EE-LV uit de weg geruimd. Zo wil de groene presidentskandidate Eva Joly dat de bouw van een nieuwe kerncentrale in Flammanville wordt stilgelegd. Voor Pierre Moscovici, campagnedirecteur van de socialistische kandidaat François Hollande, kan daar absoluut geen sprake van zijn.

Het akkoord gaat niet alleen over gezamenlijke programmapunten, maar ook over de parlementsverkiezingen van 2012. Zo is vastgelegd dat zo’n zestig kieskringen worden ‘gereserveerd’ voor de groenen en dat daar geen PS-kandidaat komt. Dat moet EE-LV ongeveer 15 parlementsleden opleveren. Ook hierover is al ruzie ontstaan, met name over de afspraak dat partijleider van de groenen Cecile Duflot het zesde arrondissement van Parijs ‘krijgt’. Burgemeester Bertrand Delanoë, een socialist, voelt zich verraden door partijgenote Martine Aubry die namens de PS het akkoord onderhandelde. Delanoë zegt zich niet verplicht te voelen zich aan de afspraak te houden.