Lachen!

Ik heb de deur van mijn werkkamer op slot gedaan, de ramen afgeplakt en toch kijk ik om de haverklap angstig over mijn schouder. Ik ben namelijk van plan een column te schrijven die weleens ongevallig zou kunnen zijn voor het PVV-Kamerlid Dion Graus en ik ben als de dood dat hij de perspolitie op mij afstuurt.

De man die mishandelde dieren zieliger vindt dan mishandelde vrouwen was woedend over een stuk in het dagblad De Pers waarin op basis van officiële documenten, die waren opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, de conclusie werd getrokken dat zijn stoere animal cops niets meer zijn dan een caviapolitie. Tegen dierenmishandeling in de agrarische sector zullen ze niet optreden. Dat zou staatssecretaris Bleker van Landbouw nooit goedkeuren. Ze zullen alleen keihard in actie komen bij mishandelde marmotten, ondervoede goudvissen en ander huisdierenleed. Niets van waar, volgens Graus. Daar zou de Kamer eens iets aan moeten doen, aan journalisten die zomaar dingen schrijven die hij niet leuk vindt. We hebben niet alleen dierenpolitie nodig, maar ook perspolitie.

Hij zei het echt. Een Nederlandse parlementariër heeft in het Nederlandse parlement gepleit om de politie in te zetten tegen kritische journalisten. Vind je het gek dat ik dit stukje met angst en beven zit te tikken?

Maar volgens zijn fractiegenoot Brinkman hoef ik niet bang te zijn. Het is maar een grap. ‘Waar is de humor bij de linkse media gebleven?’ twitterde hij. Leuke grap. Bijna net zo leuk als Berlusconi die tijdens een persconferentie in Moskou, in een land waar kritische journalisten worden vermoord, voor de grap net doet alsof hij de hele perszaal neermaait met een mitrailleur. Zoals de gênante vertoning in de commissie-De Wit vorige week, waaruit bleek dat Graus na twee jaar voorbereiding nog niet had begrepen dat de ABN Amro was genationaliseerd, een treffende demonstratie was van zijn intelligentie, zo is dit pleidooi voor staatscensuur van de pers een verbluffende demonstratie van zijn gevoel voor humor.

Kamervoorzitter Verbeet zei deze week dat het een goed idee zou zijn als er meer lageropgeleide Kamerleden zouden zijn. Dat is pas humor.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer