Kritiek op deal vluchtdata EU-VS

In het Europees Parlement is verzet ontstaan tegen een nieuw akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over de overdracht van passagiersgegevens van Europa naar de VS. Volgens europarlementariërs van D66 en GroenLinks komt het akkoord niet tegemoet aan grote privacybezwaren die het parlement eerder uitte.

Gisteren zetten de Europese Commissie en Amerikaanse diplomaten een voorlopige handtekening onder de tekst, die nog door de EU-lidstaten en het europarlement moet worden goedgekeurd. Het akkoord verplicht Europese luchtvaartmaatschappijen data van passagiers op trans-Atlantische vluchten te delen met Amerikaanse autoriteiten. De VS gebruiken de gegevens om terreur en zware criminaliteit aan te pakken.

Het parlement wees een eerdere versie van het akkoord vorig jaar af. De bescherming van persoonlijke gegevens zou onvoldoende zijn gewaarborgd. Volgens eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) is dit nu beter geregeld.

Maar europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) vindt de wijzigingen onvoldoende. De Amerikanen krijgen volgens In ’t Veld „in feite een login” in de databanken van maatschappijen. In de deal staat dat gegevens na zes maanden nog slechts beperkt toegankelijk zijn, maar „via allerlei clausules staat de deur wagenwijd open”, aldus In ’t Veld.

Haar GroenLinks-collega Judith Sargentini ergert zich aan het feit dat het akkoord vooralsnog niet openbaar is. Europarlementariërs mochten het akkoord alleen vertrouwelijk inzien en niet over de inhoud praten. Dit terwijl Malmström „doodleuk meldt in de pers wat erin staat”.