Kritiek Kamer op staatsbezoek Oman

Een meerderheid van de Tweede Kamer zet vraagtekens bij het staatsbezoek dat koningin Beatrix aan Oman wil brengen.

Afgelopen voorjaar had het kabinet een gepland staatsbezoek van de koningin omgezet in een privébezoek, vanwege de politieke onrust en neergeslagen demonstraties in Oman. De Tweede Kamer was toen kritisch, en dat is niet anders nu de Rijksvoorlichtingsdienst deze week opnieuw een staatsbezoek aankondigde.

De SP dient volgende week een motie in waarin de partij het onverstandig noemt om het staatsbezoek te laten doorgaan. Deze motie kan waarschijnlijk op de steun van een meerderheid in de Kamer rekenen. Ook de PVV vraagt zich af wat de dringende redenen zijn om nu een staatsbezoek te brengen aan Oman, net als de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. „Op bezoek gaan en doen alsof er niets aan de hand is, terwijl daar protestdemonstraties bloedig worden neergeslagen, dat is beschamend”, zegt SP’er Harry van Bommel.

Koningin Beatrix zou in Oman gezelschap krijgen van een Nederlandse handelsdelegatie. Volgens Van Bommel is het doel van het bezoek om een groot defensiecontract binnen te slepen. „De koningin wordt als boegbeeld gebruikt. Maar het politieke signaal van zo’n bezoek is verkeerd.”