Kortkolom economie

Branson koopt met Northern Rock

Londen. De Britse overheid verkoopt de hypotheektak van Northern Rock, in 2007 het eerste Britse slachtoffers van de financiële crisis, aan de financiële tak van Virgin, het imperium van Richard Branson. Virgin Money betaalt 747 miljoen pond (874 miljoen euro) voor de genationaliseerde bank. Virgin belooft dat er geen ontslagen vallen en dat het bankennetwerk (75 filialen, 2.100 werknemers, een miljoen klanten) de komende drie jaar niet wordt uitgekleed. „Het was de beste deal was voor de belastingbetaler”, zei de Britse minister van Financiën Osborne. De overname stuitte op kritiek want de verkoopprijs was minder dan de 1,4 miljard pond die de staat betaalde om de bank in te lijven. (AP)

Hongarije zoekt opnieuw steun bij IMF

Boedapest. Hongarije maakt zich op voor een nieuwe gang naar het Internationaal Monetair Fonds. De regering maakt zich zorgen over de gevolgen van de Europese schuldencrisis. De Hongaarse staatsschuld is met 74 procent van bbp een van de hoogste in Centraal-Europa. Het land is afhankelijk van buitenlandse financiering, wat het kwetsbaar maakt voor de crisis. Volgens het ministerie van Financiën wil Hongarije dat het IMF garanties afgeeft aan investeerders in Hongarije. In 2008 ontving Hongarije een noodlening van 25,1 miljard euro van het IMF. (AP)

Kredietbeoordeling Brazilië verhoogd

New York. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de rating van Brazilië verhoogd van BBB- naar BBB. S&P is positief gestemd over het beleid van president Dilma Rousseff. Het monetaire beleid van Brazilië is goed voor de economie van het land, aldus S&P. Brazilië is als snelgroeiende economie een doelwit van investeerders. Om te zorgen dat de economie niet oververhit hanteert Brazilië kapitaalcontroles. (Bloomberg)

Windenergie zonder steun verlieslatend

Den Haag. Zonder steun van de overheid levert de productie van windenergie nog altijd verlies op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. De verliezen zijn de afgelopen jaren zelfs opgelopen. Vorig jaar kwam het verlies uit op zo’n 150 miljoen euro. De elektriciteitsprijzen waren dat jaar relatief laag door de economische crisis. Daarbij waaide het ook nog eens weinig. Volgens het CBS werden de verliezen gecompenseerd door stimuleringsgelden van de overheid. (Novum)