Kortkolom cultuur

National Book Award naar Jesmyn Ward

New York. Jesmyn Ward heeft met Salvage the Bones woensdagavond de National Book Award 2011 voor fictie gewonnen. Het boek gaat over de gevolgen van orkaan Katrina voor een gemeenschap in Mississippi. In de categorie non-fictie won Stephen Greenblatt met The Swerve, over de herontdekking van de klassieke dichter Lucretius tijdens de Renaissance. De prijs voor poëzie ging naar Nikky Finneys Head Off & Split. Inside Out & Back Again van Thanhha Lai werd verkozen tot beste boek voor jongeren. Alle winnaars ontvangen omgerekend ruim 11.000 euro. (Novum, AP)

Frans Weisz verfilmt roman Remco Campert

Rotterdam. De roman Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert wordt verfilmd door regisseur Frans Weisz. Dat heeft Campert woensdag gezegd tijdens Nederland Leest Live in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Wanneer de opnames beginnen is nog onbekend, meldt het CPNB. Het boek stond de afgelopen vier weken centraal in ‘Nederland Leest’, een leesbevorderingscampagne. (NRC)