Kortkolom buitenland

Japan verbiedt rijst uit buurt van Fukushima

Tokio. Japan heeft gisteren een verbod ingesteld op het vervoer van rijst geteeld in de buurt van de door de tsunami getroffen kerncentrale Fukushima. Uit metingen bleek dat een rijstmonster uit de regio te veel cesium bevatte, een van de radioactieve stoffen die weglekte uit Fukushima na de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Dit is het eerste verbod op het vervoer van rijst, het basisvoedsel van Japan. Uit eerdere metingen bij rijstboeren rond Fukushima werd de limiet voor radioactiviteit niet overschreden. Wel werd straling ontdekt in paddestoelen, thee en vlees. (AP)

Emir: harder optreden tegen protest Koeweit

Koeweit-stad. De emir van Koeweit heeft de politie gisteren bevel gegeven om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen en arrestaties te verrichten nadat het parlement was bestormd door demonstranten die het aftreden eisten van de premier. De mededeling van de emir, sjeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, onderstreept de oplopende spanningen. De oppositie in Koeweit eist al geruime tijd het vertrek van de premier, sjeik Nasser al-Mohammad al-Sabah, wegens een grote corruptiezaak. Volgens de oppositiepers hebben parlementsleden ongeveer 300 miljoen dollar aan steekpenningen ontvangen van de regering. (Reuters, AP)

India, China en Brazilië warmen aarde meer op

Rotterdam. Door de economische groei in opkomende economieën wordt het steeds moeilijker om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. De tweegradengrens is afgesproken op de klimaattop in Kopenhagen in 2009. Het Planbureau voor de Leefomgeving schrijft in het vanmorgen gepubliceerde rapport Climate Policy after Kyoto dat met name landen als India, China en Brazilië de beloofde reducties niet halen. Ze zijn veel minder getroffen door de economische crisis dan de Europese Unie en de VS. Brazilië bijvoorbeeld heeft zijn emissiereductie voor de periode tot 2020 eerder dit jaar bijgesteld van 37-39 procent naar 17-21 procent. Ook Europa dreigt de beloofde reductie niet te halen. (NRC)

Kenia wil vredesmacht naar Somalië

Nairobi. Kenia is bereid een aantal bataljons te leveren voor de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië. Dat heeft de Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken, Moses Wetangula, tegen de BBC gezegd. De Afrikaanse Unie (AU) heeft op dit moment ongeveer 9.000 militairen in Somalië, voornamelijk in de hoofdstad Mogadishu. De AU wil vredesmacht AMISOM naar 20.000 militairen brengen. Kenia viel vorige maand Somalië binnen, na een reeks ontvoeringen van buitenlanders waarvan de extremistische beweging Al-Shabaab is beschuldigd. Kenia krijgt militaire hulp van Frankrijk en de Verenigde Staten. (BBC, AP, AFP)