Kortkolom binnenland

Hoofdredacteur Nu.nl stapt per direct op

Rotterdam. Laurens Verhagen vertrekt per direct als hoofdredacteur van Nu.nl, de grootste nieuwssite van Nederland. Tussen Verhagen en uitgever Sanoma Media bestaat verschil van inzicht over vernieuwing van de site. Verhagen werd in 2006 hoofdredacteur van Nu.nl en breidde de site uit met onder meer NuZakelijk en NuSport. Sanoma heeft Tonie Broekhuijsen, die onder anderen tien jaar hoofdredacteur was van Autoweek, tot interim-chef benoemd van de nieuwssite. Nu.nl trekt 5,4 miljoen bezoekers per maand. (NRC)

‘Moorden Middelburg niet te voorkomen’

Rotterdam. Politie en justitie hebben „responsief, slagvaardig en betrokken” gehandeld na de dubbele moord op een echtpaar in Middelburg, afgelopen juli. Dat concludeert een commissie die onderzoek deed na suggesties dat de moorden te voorkomen waren geweest. De verdachte stak een jaar eerder het huis in brand van zijn ex-vriendin, dochter van het later vermoorde paar, en kwam daardoor in het ziekenhuis. Daarna werd hij niet vastgezet of verhoord. Volgens de commissie was dat een fout. Maar ook als die fout niet was gemaakt, hadden de moorden niet kunnen worden voorkomen. Eerdere strafbare feiten hadden volgens de commissie „op zichzelf geen voorspellende waarde”. (NRC)

Ouders Tristan: onze zoon kreeg te laat hulp

Rotterdam. De ouders van Tristan van der V. vinden dat hun zoon te laat medicatie kreeg van hulpverleners. Dat schrijft het echtpaar in een brief die gisteren openbaar werd in een hoorzitting van de Tweede Kamer. Van der V. pleegde afgelopen voorjaar zelfmoord nadat hij zes mensen had doodgeschoten en zeventien verwond in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Zijn ouders schrijven dat de behandelaars hun zorgen niet serieus namen. Tristan kreeg te laat antidepressiva en antipsychotica. Hij zou bereid zijn geweest medicijnen te gebruiken. (NRC)

Meer bevoegdheden voor opsporing fraude

Den Haag. Uitkeringsfraudeurs kunnen vanaf volgend jaar sneller worden ontmaskerd. Gemeenten krijgen de bevoegdheid gegevens uit het Kadaster in te zien en kunnen voortaan natrekken of iemand studiefinanciering ontvangt. De pakkans moet zo worden vergroot, aldus Sociale Zaken. (Novum)

OM wil boete van twee miljoen voor Trafigura

Amsterdam. Tegen oliebedrijf Trafigura is in het hoger beroep in de Probo Koala-zaak opnieuw 2 miljoen euro boete geëist. Het schip Probo Koala werd in 2006 door Trafigura ingehuurd om giftig afval te laten verwerken in Amsterdam. Toen dat niet doorging, werd het afval gedumpt in Ivoorkust. (Novum)