Koken op moeren

‘Wat is uw doelgroep?” vroeg het mediacontact. Voorheen noemde men wat nu mediacontact heet ook wel persvoorlichter of pr (pie ar) medewerker.

Ik had het mediacontact van een fabrikant van consumentenelektronica gevraagd naar een technische expert die in staat is om in zeven woorden uit te leggen hoe inductiekoken gaat. Vroeger, opa de journalist vertelt, kreeg je van zo een persfunctionaris snel antwoord. Nu moet je eerst je doelgroep aan hem overhandigen. De doelgroep is in de vorige eeuw bedacht en doet kwaad. Omdat het mensen opzijzet. Ze tellen niet meer of nog niet mee. Te oud of te jong. Zo zou het kunnen dat lezers van deze krant naar maat van een marktmanager niet (meer) behoren tot de niet bestaande maar gedroomde doelgroep van jonge, rijke, mooie, universitair opgeleide, maar evengoed makkelijk te paaien consumenten waar je precies aan verkopen kunt wat je te koop hebt.

Maar ik wilde alleen maar iets weten. Kun je op de oplader van een elektrische tandenborstel ook water koken? De accu in de tandenborstel wordt opgeladen met inductie. Er is geen rechtstreeks contact tussen lader en borstel. Een andere fabrikant van consumentenelektronica vroeg niet eerst naar mijn doelgroep en ook niet of ik getikt was, maar zei plompverloren: „ja”.

Het duurt lang, maar het is mogelijk om met de lader water te koken, nou ja, in elk geval warm te krijgen. Om het te bewijzen legde hij een stukje staal op de lader en deed de stekker in een stopcontact. Zijn elektronische thermometer liet zien dat het staal binnen enkele minuten enkele graden warmer werd.Ik moet voor nader onderzoek een buisje aan één kant dichtlassen, dat rechtop met water erin op de lader van de tandenborstel kan staan net zo lang tot het water heet is. Komt nog.

Intussen andere proef. Koken op inductie wordt algemeen omdat aardgas schaars wordt en elektriciteit goedkoper, als het maar blijft waaien. Eigenlijk is koken op inductie beter. Gas verknoeit meer warmte (kilowatts) dan inductie bij eenzelfde resultaat (de aardappelen gaar). Maar alleen omdat elektrische kilowatts op dit moment duurder zijn dan die uit gas is koken op gas iets goedkoper.

Schrik in huishoudens die bij verbouwing van de keuken van gaskoken op inductie overgaan. De helft van het kookgerei doet het niet meer. Er zijn ook nieuwe woningen waar al geen gasleiding meer in is aangelegd.

Wat nu met de vuurvaste glazen schalen van Pyrex en Arcuisine? Niet wegdoen. Koop een doos moeren. Leg ze tegen elkaar aan binnen de cirkel op de inductiekookplaat en zet de glazen schaal erop. De moeren worden heet. Niet echt snel, maar u ziet het perspectief, mevrouw de doelgroep.

    • Wouter Klootwijk