Klacht bij VN tegen staat om haatzaaien Wilders

Uitspraken van het VN-comité zijn niet bindend, wel gezaghebbend.

Drie Marokkaanse Nederlanders hebben een klacht tegen de Nederlandse staat ingediend bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève. Volgens hun advocaat, Ties Prakken, is de staat tekortgeschoten in het beschermen van zijn burgers tegen haatzaaien door politicus Geert Wilders. De drie klagers, onder wie oud-politicus Mohamed Rabbae, hadden zich ook als benadeelde partij gevoegd in het strafproces tegen Wilders dat in juni in vrijspraak eindigde. Wilders werd vervolgd voor groepsbelediging, discriminatie en haatzaaien. Er is voor de VN gekozen en niet voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, omdat het Internationaal verdrag van de VN volgens Prakken „expliciet” stelt dat een staat zijn burgers moet beschermen tegen haatzaaien. Uitspraken van het VN-comité zijn niet bindend, wel gezaghebbend. (NRC)