Kinder- en jeugdboeken

Karina Schaapman: Het Muizenhuis. Sam en Julia. Rubinstein, 58 blz. €14,95. Geen verleidelijker kinderboek dan deze fotoreportage van het huishouden van het muizenechtpaar Sam en Julia.

Simon van der Geest: Dissus. Met tekeningen van Jan Jutte. Querido, 120 blz. € 13,95,13+. Deze geslaagde polderversie van de Odyssee in vrije verzen won dit jaar terecht de Gouden Griffel.

Marjolijn Hof: Mijn opa en ik en het varken Oma. Tekeningen van Judith Ten Bosch. Querido, 101 blz. € 13,95, 8+. Fijnzinnige en grappige verhalen over een kleindochter en een unruly opa die niet kan stoppen met pannenkoeken bakken. Gelukkig eet het varken Oma ze allemaal op.

Benny Lindelauf: De hemel van Heivisj. Querido, 405 blz. € 14,95. Lindelauf tovert zijn geboorteplaats Sittard om tot het Macondo van Limburg, compleet met huisgeesten en levende poppen.

Chris Haughton: Mama Kwijt. Gottmer, 32 blz. € 12,95. 3+. In dit schattige prentenboek valt een babyuiltje met innemende ogen uit zijn nest. Gelukkig schiet een eekhoorn te hulp.