Kamer opnieuw kritisch over staatsbezoek Beatrix aan Oman

De sultan van Oman, Qaboos bin Said, eind oktober tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad van zijn land, Musqat. Foto AFP / Mohammed Mahjoub

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft opnieuw grote twijfels bij het geplande staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman in januari. De PVV vraagt zich af wat de “dringende redenen” zijn voor de koningin om het Arabische land te bezoeken.

Het staatsbezoek van Beatrix werd in maart uitgesteld omdat Oman toen in de ban was en protesten tegen de regering, die geregeld hardhandig werden neergeslagen. Beatrix bracht toen wel een privébezoek aan sultan Qaboos bin Said, tot onvrede van een meerderheid in de Kamer.

Met het nieuwe staatsbezoek, dat woensdag werd aangekondigd en van 10 tot en met 12 januari moet gaan plaatsvinden, heeft een Kamermeerderheid opnieuw grote moeite. PVV-Kamerlid André Elissen zegt vanochtend in het AD dat het bezoek “een verkeerd signaal” geeft aan een regime dat de islamitische shariarechtspraak hanteert. Harry van Bommel (SP) is bang dat het bezoek wordt gezien als “een steunbetuiging” aan een ondemocratisch regime dat “vrouwen discrimineert en opstanden gewelddadig neerslaat”. De PvdA en GroenLinks willen volgens het AD ook uitleg van premier Rutte.

Het regime van Oman is “natuurlijk autocratisch”, maar valt mee in vergelijking met andere Arabische landen, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“Het zijn allemaal autocraten in de regio, in Oman is dat niet anders. Maar sultan Qaboos is wel een verlicht despoot met veel aanhang die de laatste tientallen jaren veel voor zijn land heeft bereikt. We moeten zeker onze ogen niet sluiten voor het feit dat er ook in Oman politieke gevangenen zijn. Maar op het gebied van de positie van vrouwen is bijvoorbeeld heel veel vooruitgang geboekt. De helft van de studenten op de universiteit in Oman is vrouw.”

Beatrix zal naast Oman ook de Verenigde Arabische Emiraten aandoen. Ze vertrekt op 8 januari naar de Emiraten, waar ze samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima president Khalifa bin Zayed Al Nahayan bezoekt.

    • Pim van den Dool