Kabinet niet van plan om weigerambtenaren in de ban te doen

Het kabinet is niet van plan op korte termijn gehoor te geven aan de eis van de Tweede Kamer dat weigerambtenaren in de ban worden gedaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Donner vanmiddag laten weten.

Donner wees erop dat het kabinet onlangs advies heeft gevraagd aan de Raad van State. Bovendien is de kwestie onder de rechter, nu een door de gemeente Den Haag ontslagen weigerambtenaar zijn ontslag juridisch aanvecht.

Volgens Donner ligt de kwestie niet eenvoudig, omdat een verbod op weigerambtenaren in strijd is met het beginsel dat iedere Nederlander in aanmerking komt voor overheidsfuncties. Het recht op gelijke behandeling is volgens Donner gegarandeerd, want in elke gemeente kan iedereen trouwen.

Dinsdag nam de Tweede Kamer aan een motie van GroenLinks waarin staat dat ambtenaren niet langer moeten kunnen weigeren homo’s te trouwen. Er was een meerderheid voor doordat de PVV onverwacht voor stemde.