Jagen op olie en gas levert veel op

De hoge olieprijzen leiden tot recordwinsten voor olie- en gasbedrijven. Dienstverleners in deze branche, zoals Fugro, Boskalis en SBM Offshore, profiteren daar weer van mee.

Off-shore oil drilling platforms sit in the Caspian Sea off the coast of Baku, Azerbaijan, Monday, February 20, 2006. Photographer: Oleg Nikishin/ Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Het Schiedamse bedrijf SBM Offshore, dat werkt voor de olie- en gasindustrie, maakte gisteren bekend dat zijn orderportefeuille dit jaar al met ruim 50 procent is gegroeid ten opzichte van vorig jaar, tot een totaal van bijna 16 miljard dollar (12 miljard euro).

Het is niet de enige Nederlandse dienstverlener voor de olie- en gasindustrie met rooskleurige vooruitzichten. Ook ingenieursbureau Fugro en baggeraar Boskalis doen het goed. Allemaal profiteren ze van de investeringsgolf in de sector.

De 70 grootste olie- en gasmaatschappijen ter wereld investeren dit jaar gezamenlijk naar verwachting 447 miljard dollar, zo schreef het Internationaal Energie Agentschap uit Parijs in zijn vorige week verschenen World Energy Outlook 2011. Dat is een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Op zoek naar nieuwe olie- en gasvelden hebben ze verkenningsschepen, boorplatforms, pijpleidingen, havenuitbreidingen en nog veel meer nodig. Daarvoor kloppen ze aan bij bedrijven als Fugro en Boskalis.

Oorzaak van de investeringsgolf zijn de hoge olieprijzen die tot recordwinsten leiden bij olie- en gasmaatschappijen. Die hoge prijzen zijn op zich weer het gevolg van het snel groeiend aantal personenauto’s, bestelbusjes, trucks en vliegtuigen, met name in China, India en het Midden-Oosten. Daardoor stijgt ook de vraag naar benzine, diesel en kerosine. Tegelijk hebben energieconcerns moeite om de teruglopende productie van bestaande olievelden te compenseren met nieuwe vondsten. Resultaat: hogere olieprijzen.

„Dienstverleners als SBM Offshore en Fugro zeilen mee op de investeringsgolf”, zegt analist Jos Versteeg van vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. Ze blijven dat volgens hem voorlopig doen. „Zeker als de olie duurder is dan 100 dollar per vat.”

Vooraan in de rij van dienstverleners staat een bedrijf als ingenieursbureau Fugro, dat gespecialiseerd is in seismiek. Het haalt driekwart van zijn omzet uit de olie- en gasindustrie, en zoekt voor deze sector over de hele wereld naar nieuwe olie- en gasvelden. Het bedrijf was vorig jaar een van de beurslievelingen en boekte de grootste koersstijging van de 25 bedrijven met een notering aan de Amsterdamse AEX-beurs. Het bedrijf groeit al jaren gestaag via vele kleine overnames. De eerste negen maanden van dit jaar heeft het ook weer zes overnames gedaan, in onder meer Turkije, Canada en Australië.

SBM Offshore komt iets later in beeld, als een olie- of gasveld is ontdekt en aangeboord. Het bedrijf bouwt tankers om tot drijvende fabrieken die olie kunnen oppompen, opslaan en overslaan – zogeheten FPSO’s. Dit jaar heeft SBM Offshore alweer twee bestellingen voor zulke FPSO’s ontvangen. Per opdracht is dat snel 800 miljoen dollar. Verder verdient het bedrijf steeds meer aan het langjarig leasen en onderhouden van zijn omgebouwde schepen. Per FPSO kan een 20-jarig contract makkelijk 2 miljard dollar opleveren. Dat geeft een stabiele kasstroom.

Nog een stapje later in de keten komt baggeraar Boskalis uit Papendrecht. Het bedrijf specialiseert zich onder meer in het leggen van pijpleidingen op de zeebodem, en de bouw van havenfaciliteiten. Boskalis heeft ontdekt dat de olie- en gasindustrie lucratief is en benoemde vorig jaar zijn divisie Olie & Gas tot een van zijn drie speerpunten. Het bedrijf was al betrokken bij de aanleg van Nordstream, de omstreden pijpleiding die aardgas vanuit Rusland via de Oostzee transporteert naar Duitsland. Het wordt ook betrokken bij een gigantische gasproject voor de kust van West-Australië, en gaat daar een haven aanleggen ter waarde van 500 miljoen dollar.

Om zijn snelle groei te financieren is SBM Offshore vorig jaar een samenwerking aangegaan met het kapitaalkrachtige, Japanse conglomeraat Mitsubishi. Fugro haalde begin augustus een lening binnen van bijna 1 miljard dollar van 27 Amerikaanse en Britse investeerders.

Ondanks alle onzekerheden rond de groei van de wereldeconomie verwacht analist Versteeg dat de olieprijzen hoog blijven. SBM Offshore, Fugro en Boskalis blijven profiteren hiervan. Zij het dat Fugro iets gevoeliger is voor prijsdipjes. „Als de olieprijs zakt, stellen oliemaatschappijen een seismisch onderzoek makkelijk even uit”, zegt hij. Voor een bedrijf als SBM Offshore is dat volgens hem anders. Een bestelde FPSO wordt niet gauw afgezegd.

    • Marcel aan de Brugh