Internationaal atoomagentschap voert druk op Iran op

International Atomic Energy Agency, IAEA, Director General Yukiya Amano from Japan waits for the start of the IAEA board of governors meeting at the International Center, in Vienna, Austria, on Friday, Nov. 18, 2011. The U.N. atomic agency's new resolution on Iran criticizes Tehran's nuclear defiance but, in a concession to Russia and China, does not set an ultimatum for allowing a probe of its alleged secret work on atomic weapons. (AP Photo/Ronald Zak) Hoofd van het IAEA Yukiya Amano vandaag tijdens de bijeenkomst. Foto AP / Ronald Zak

Een meerderheid van de vertegenwoordigers van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft zich vandaag achter een verklaring geschaard, waarin het agentschap aangeeft “in toenemende mate bezorgd te zijn” over het Iraanse kernprogramma.

De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, overtuigd dat Teheran atoombommen probeert te ontwikkelen, sprak zich vandaag in een stemming uit over de kernactiviteiten van Iran. De resolutie werd met 32 stemmen aangenomen, Cuba en Ecuador stemden tegen. Indonesië bracht als enige geen stem uit.

In de resolutie zijn geen concrete sancties vastgelegd, mede doordat Rusland en China zich verzetten tegen het straffen van Iran. Iran zelf lijkt op geen enkele wijze bereid te zijn om het geschil op te lossen. Een gezant van de Iraanse regering reageert door te stellen dat de resolutie Iran sterkt om de nucleaire activiteiten te continueren. Daarnaast zal Iran niet de wens van het IAEA om een inspectieteam naar Iran te sturen, inwilligen.

Iran noemt het rapport (pdf) dat het IAEA onlangs uitbracht “ongebalanceerd, onprofessioneel en politiek gemotiveerd”.

    • Dirk Wijnand de Jong