Vertrokken hoofdredacteur NU.nl in nieuw boek: strikte scheiding tussen redactie en commercie is je bestaansrecht

Laurens Verhagen is per direct weg als hoofdredacteur van NU.nl. Screenshot SanomadigitalNL

Een strikte scheiding tussen redactie en commercie is je bestaansrecht. Dat zegt Laurens Verhagen, die vandaag per direct vertrok als hoofdredacteur van NU.nl, in het vandaag verschenen boek ‘De Hoofdredacteur’.

‘Conflict tussen Verhagen en uitgevers over redactionele vrijheid geëscaleerd’

Volgens een redacteur van NU.nl is juist een conflict over zaken als de redactionele onafhankelijkheid tussen Verhagen en de uitgevers geëscaleerd. Volgens Sanoma Media, uitgever van NU.nl, vertrekt Verhagen vanwege een verschil van inzicht in het te voeren beleid. Verhagen heeft afgesproken niet te reageren op zijn vertrek.

In de vandaag verschenen bundel stelt Verhagen dat hij als hoofdredacteur een verantwoordelijkheid had om de grens tussen redactie en commercie te bewaken, aangezien journalistieke geloofwaardigheid kwetsbaar is”.

“Als je er eenmaal aan gaat tornen dan is het einde oefening. Het is je bestaansrecht. Je neemt je lezer dan niet meer serieus en de lezer jou dus ook niet.”

De redactie van NU.nl deelt dit standpunt, zo staat geschreven. De redacteuren zouden ‘extreem gevoelig’ zijn voor inmenging van commerciële partijen.

Verhagen kreeg regelmatig de vraag of de redactie aandacht kon besteden aan producten of activiteiten van adverteerders. Hij weigerde pertinent aan dergelijke verzoeken gehoor te geven, zo wordt uit zijn mond opgetekend.

De bundel met beschouwingen en portretten over de hoofdredacteur in het moderne medialandschap, is vanmiddag gepresenteerd. De masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar de taakopvatting van Nederlandse hoofdredacteuren, zowel bij kranten, weekbladen, persbureaus, omroep en nieuwe media.

    • Marije Willems