Henk Bleker (1953)

Henk Bleker heeft veel van wat kiezers in een leider zoeken. Hij is charismatisch, net wat anders dan zijzelf, maar gezellig genoeg om mee naar de kroeg – of het voetbal – te gaan. De staatssecretaris (Landbouw en Natuur, derde van links op de foto) werkte lang in de provincie. In Groningen was hij tien jaar gedeputeerde.

Net zo lang was hij lid van het partijbestuur, aan het eind zelfs even interim-partijvoorzitter. Vorig jaar stond hij Maxime Verhagen bij tijdens de formatie. Daarmee is in ieder geval duidelijk waar hij staat: voor de meer sociaal-christelijke vleugel van het CDA is hij geen droomkandidaat. Zijn soms erg authentieke opstelling kan hem als leider aantrekkelijk maken voor een brede groep mensen, maar is ook een risico in een politieke arena en een medialandschap waar maar weinig ongezien blijft.