Heineken stopt als financier horeca

Bierbrouwer Heineken wil zijn rol als financier van horecabedrijven afbouwen.

Dat zegt bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer in een gesprek met deze krant. Van Boxmeer vindt dat banken de rol van horecafinancier moeten overnemen. Historisch zijn brouwerijen volgens hem in die rol gegroeid, omdat „geen bank zich wilde branden aan de horeca”.

Uit recente gegevens van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) – blijkt dat ongeveer duizend van de ruim dertienduizend horecagelegenheden waaraan Heineken levert een financiering bij de brouwerij hebben lopen. Heineken zegt dat het daarnaast van 180 kroegen pandeigenaar is. De bierbrouwer wil niet zeggen hoeveel geld is geïnvesteerd in kroegen en vastgoed.

Volgens directeur Lodewijk van der Grinten van KHN zou het voor „een eerlijke markt” heel goed zijn als bierbrouwers zich terugtrekken als financier van cafés. In het bestaande systeem leggen brouwers een afnameverplichting op aan horeca-exploitanten, zegt Van der Grinten. „Het huidige systeem van horecafinanciering is pervers en niet transparant. Café-eigenaren worden uitgeknepen.” Volgens Van der Grinten zou het dan ook „logisch” zijn dat de prijs van een biertje daalt.

Het afbouwen van de horecafinanciering is de belangrijkste les die Van Boxmeer heeft getrokken uit de affaire-Kooistra. Sjoerd Kooistra, met 87 cafés de grootste horecaondernemer van Nederland, kwam na 2008 in een ernstig conflict met Heineken, zijn belangrijkste leverancier en financier.

In de zomer van 2010 pleegde Kooistra zelfmoord. Zijn bedrijf ging failliet. Heineken is met een vordering van bijna 40 miljoen euro een van de grootste schuldeisers.

De persoonlijke aantijging van Kooistra’s advocaat Oscar Hammerstein dat Heineken zijn cliënt „vermoord” heeft, wijst Van Boxmeer af. De oorzaak van Kooistra’s problemen lag volgens Van Boxmeer in de kredietcrisis van 2008. Daardoor zijn in Europa meer horecabedrijven kapot gegaan, met soms veel grotere schade voor Heineken.

Van Boxmeer wijst op het faillissement van de Britse Globe Group in 2008. Daar ging het om een schuld van bijna 200 miljoen euro. Door overname van die schuld en vervolgens verkoop van de boedel sprong Heineken daar uiteindelijk goed uit: met een boekwinst van 215 miljoen euro.

Interview Jean-François van Boxmeer: morgen in NRC Weekend.

    • Barbara Rijlaarsdam
    • Philip de Witt Wijnen