Half jaar respijt voor zwerfhonden Oekraïne

Zwerfhonden in Oekraïne zijn hun leven weer zeker. Althans, in ieder geval de komende zes maanden. Onder grote druk van (inter)nationale dierenbeschermingsorganisaties heeft de Oekraïense regering gisteren alle burgemeesters in het land gelast tijdelijk te stoppen met het afmaken van straathonden. In plaats daarvan moeten de dieren naar een asiel worden gebracht.

Half oktober ontstond er grote ophef onder dierenbeschermingsorganisaties over vermeende pogingen van de autoriteiten om Oekraïense steden, in de aanloop naar het EK Voetbal in 2012, ‘hondvrij’ te maken. De dieren zouden op grote schaal worden afgemaakt, op omstreden wijze. Zo zouden onder meer worsten met gifpillen erin achtergelaten worden op straat. De autoriteiten ontkenden destijds.

Zwerfhonden zorgen voor veel overlast in Oekraïne. In de vier grote steden waar straks EK-wedstrijden worden gehouden, lopen soms duizenden dieren rond. De vraag is echter of het afmaken zal stoppen. Op dit moment zijn er lang niet genoeg asiels. Het duurt maanden voor er nieuwe opvang is bij gebouwd. Veel geld dat bestemd is voor asiels, wordt bovendien afgeroomd door corrupte ambtenaren, zeggen dierenactivisten.

Wat er na het EK gebeurt, is al helemaal onzeker. Een van de activisten was in elk geval positief tegenover persbureau AP: „Dit is een fantastische overwinning voor Oekraïne, zijn burgers en de dieren.”