Griekenland presenteert voorstel begroting zonder nieuwe bezuinigingen

Caption: Greece's Prime Minister Lucas Papademos attends a parliament session with a copy of Greece's 2012 budget placed on his desk in Athens November 18, 2011. A planned debt swap with private bondholders can reduce Greece's 2012 budget deficit by more than a third from this year's level to 5.4 percent of GDP if it goes ahead as planned, a final budget draft showed on Friday. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: Greece's Prime Minister Lucas Papademos attends a parliament session with a copy of Greece's 2012 budget placed on his desk in Athens November 18, 2011. A planned debt swap with private bondholders can reduce Greece's 2012 budget deficit by more than a third from this year's level to 5.4 percent of GDP if it goes ahead as planned, a final budget draft showed on Friday. REUTERS/Yiorgos Karahalis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS) Het begrotingsvoorstel van de Griekse regering ligt voor premier Lucas Papademos tijdens een zitting van het parlement. Foto Reuters / Yiorgos Karahalis

De Griekse regering presenteerde vandaag een begrotingsvoorstel met economische hervormingen, zonder dat daar nieuwe bezuinigingen mee gepaard gaan. Hiermee neemt Griekenland een nieuwe stap richting het voorkomen van een faillissement en het tegemoetkomen aan de voorwaarden voor de internationale financiële noodhulp.

In het voorstel voorspelt de Griekse regering het vijfde opeenvolgende jaar recessie. Volgens analisten zouden extra bezuinigingen ervoor zorgen dat de Griekse economie nog verder in het slop kan raken, meldt persbureau Reuters.

In de begroting zegt de regering van premier Lucas Papademos een plan te hebben om private investeerders de Griekse schulden voor de helft kwijt te laten schelden. Hierdoor zou het Griekse financieringstekort met een derde verkleind kunnen worden. In het voorstel begroot de regering dat de Griekse economie met 2,8 procent zal krimpen tegen 5,5 procent vorig jaar.

Met deze begroting wil Griekenland de eisen van de trojka - de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds - tegemoet komen om aanspraak te blijven maken op financiële hulp. Later vanavond ontmoet de Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos en premier Papademos vertegenwoordigers van de trojka.

In de nieuwe regering van Papademos die de taak heeft het land in de eurozone houden, zijn alweer spanningen ontstaan. De coalitiepartij van Antonis Samaras heeft aangegeven de voorwaarden die de trojka stelt aan Griekenland te ondertekenen.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Hans Klis