Geen Bob, Bob en Jorrit op ploegachtervolging

Bij de start van het internationale schaatsseizoen is er opnieuw een conflict over de ploegachtervolging.

De schaatsers van de BAM-ploeg maken op 4 december geen deel uit van de ploeg bij de wereldbeker in Heerenveen. Hun coach Jillert Anema vindt het onverantwoord om zijn stayers een dag na de 10.000 meter opnieuw te laten rijden in Thialf.

Namens BAM zouden Bob de Jong, Jorrit Bergsma en Bob de Vries de ploegenachtervolging voor hun rekening nemen. Verder zijn voor de wedstrijd in Heerenveen de marathonschaatsers Rob Harders en Douwe de Vries geselecteerd van de ploeg SOS Kinderdorpen.

Arie Koops, technisch directeur van schaatsbond KNSB, is verbaasd over de afmelding. „Ik denk niet dat het feit dat de tien kilometer en team pursuit zo dicht op elkaar zitten de echte reden is om niet mee te doen”, zegt hij op de website van de bond. „Op het WK afstanden zit er ook geen dag tussen. Dit was juist een mooie testcase.”

Komend weekeinde, bij de start van het wereldbekerseizoen in Tsjeljabinsk, rijden de TVM-schaatsers Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Wouter Olde Heuvel de ploegenachtervolging. (Novum)