Eternal Sunshine als game

Game

To the Moon

Van Kan Gao, Freebird Games. Voor Windows. ***

To the Moon doet een goede poging om je te ontroeren. Je bestuurt om en om twee wetenschappers die met een machine in de herinnering van een stervende man stappen. Ze doen dit om zijn laatste wens uit te laten komen: naar de maan gaan.

Door voorwerpen aan te raken reist het tweetal steeds verder terug in het leven van de man, en zo ontvouwt zich het verhaal van John en zijn zieke vrouw River, hun leven, liefde en dromen. Hiermee is het een soort Eternal Sunshine of the Spotless Mind in gamevorm.

To the Moon doet echter af en toe te zeer zijn best om je aan het huilen te maken. De makers introduceren enige luchtigheid door de wetenschappers met elkaar te laten kibbelen. Het lijken wel twee kinderen, hun karakters blijven plat. Ook bevat het spel een handvol in-jokes die alleen fanatieke gamers snappen: verwijzingen naar klassieke spellen bijvoorbeeld. Alsof de game het ene moment eist om serieus genomen te worden en het volgende schouderophalend zegt: het is maar een spelletje.

Toch weet To the Moon je te raken. De muziek is beeldschoon, de vormgeving charmant en het kan je werkelijk schelen wat er met John en River aan de hand is. Een hele prestatie voor wat pixels op een scherm.

Harry Hol

    • Harry Hol