Espresso met Johan Cruijff

Toen Johan Cruijff via een vriend hoorde dat Louis van Gaal door de Raad van Commissarissen is voorgedragen als algemeen directeur, dacht hij dat het een mop was. ‘Maar ik moest niet lachen,’ zegt Cruijff op het terras van een espressobar in Barcelona.

Foto NRC / Bas Czerwinski

Ajax

Toen Johan Cruijff via een vriend hoorde dat Louis van Gaal door de Raad van Commissarissen is voorgedragen als algemeen directeur, dacht hij dat het een mop was. ‘Maar ik moest niet lachen,’ zegt Cruijff op het terras van een espressobar in Barcelona. ‘Het was namelijk geen mop en het was ook niet leuk.’ De oud-voetballer neemt een slokje espresso: ‘Mijn eerste reactie was: ze zijn gek geworden bij Ajax.’ Maar na wat bezinning dreigt hij met opstappen? ‘Dat klopt,’ zegt Cruijff. ‘Tenminste, als ze niet mijn kant kiezen.’ Het is dus Cruijff of Van Gaal? ‘Nee,’ zegt de oud-trainer. ‘Zo moet je het niet zien. Het is Ajax waarmee alles goed komt of Ajax dat ten ondergaat.’

Edgar Davids heeft naar alle waarschijnlijkheid Louis van Gaal gepolst voor een terugkeer bij Ajax. ‘Dat had hij nooit mogen doen,’ zegt Cruijff. ‘Hij loopt stage bij jongens als Bergkamp en Jonk.’ Hij maakt toch onderdeel uit van de Raad van Commissarissen van Ajax? Cruijff schudt zijn hoofd. ‘Davids is een stagiair. Als Jonk koffie wil, dan mag hij dat brengen. En als Bergkamp een oliebol wil, dan gaat hij die halen bij een kraam.’ Davids wil een ander systeem, zeg ik. ‘Over een ander koffiezetapparaat valt altijd te praten,’ antwoordt Cruijff.

    • Ernest van der Kwast