Door waanzin gedreven

Sweety. The Friends, Betrayal and Murder of Maja Bradaric Ned. 2, 00.35 – 02.00 uur

Het was een van de gruwelijkste moorden van de afgelopen tien jaar. Op maandagavond 17 november 2003 namen drie jongens de 16-jarige Maja Bradaric mee in een witte Daihatsu en nadat ze een tijdje hadden rondgereden, legde een van hen, de 18-jarige Goran M., zijn hand op haar hals. Eerst leek het spel, Maja Bradaric werd er niet bang door. Maar daarna werd Gorans greep vaster. Hij pakte een touw en trok door totdat ze gestikt was.

De jongens reden met de Daihatsu naar de polder bij Bemmel, vlak bij Nijmegen, gooiden benzine over Maja’s lichaam heen en staken het in brand. Goran, die tien jaar cel en tbs kreeg, heeft nooit een motief voor de moord gegeven.

Menna Laura Meijer maakte er in 2008 een indrukwekkende documentaire over, Sweety, die vannacht wordt uitgezonden. De film is niet sensationeel, maar toont veel gevoel voor de waanzin die Goran beheerst moet hebben en de angst die hij daardoor inboezemde bij zijn vrienden, vooral bij zijn vriendinnetje Nina.

Haar had hij verteld dat hij Maja – Nina’s beste vriendin – ging afmaken. Ze durfde het aan niemand te vertellen. En na de moord loog ze nog dagenlang met Goran mee dat ze van niets wist. Het zijn de knapste beelden uit de documentaire: Nina die uitlegt waarom ze zweeg. Sowieso knap dat Meijer haar, en andere vrienden en vriendinnen van Maja, voor de camera heeft gekregen.

Jannetje Koelewijn

    • Jannetje Koelewijn