De Dood onder tafel zuipen

La Fura dels Baus troop perform during a general rehearsal for Gyorgy Ligeti's opera 'Le Grand Macabre' on November 17, 2011 at teh Gran Teatre del Liceu in Barcelona. AFP PHOTO/ LLUIS GENE
La Fura dels Baus troop perform during a general rehearsal for Gyorgy Ligeti's opera 'Le Grand Macabre' on November 17, 2011 at teh Gran Teatre del Liceu in Barcelona. AFP PHOTO/ LLUIS GENE AFP

De Catalaanse theatergroep La Fura dels Baus hield gisteren de generale repetitie voor de opera Le Grand Macabre in het Gran Teatre del Liceu in Barcelona. La Fura is een groep die beeldend theater brengt, eigenlijk meer shows dan regulier toneel.

De groep speelt Le Grand Macabre deze en volgende maand in het Barcelonese operahuis. De opera (1978) gaat over een handjevol dronkaards dat de samenleving weet te redden door de Dood onder tafel te zuipen. Het vertelt het groteske verhaal van Nekrotzar, ‘de vorst van de dood’ die met een meteoriet de wereld wil vernietigen.

Het stuk is van de Hongaars-Oostenrijks componist György Ligeti (1923-2006). Hij verwierf grote faam met Le Grand Macabre.

La Fura experimenteert al sinds 1979 met theaterperformances waarin de ruimte onderdeel is van de voorstelling. Het gezelschap staat bekend om zijn heftige, soms shockerende voorstellingen. In 2009 speelde de spektakelgroep het Moskouse gijzelingsdrama uit 2002 na.

De groep, die een trouwe schare volgelingen heeft, maakt geëngageerd totaaltheater. La Fura verzorgde ook de spectaculaire openingsceremonie bij de Olympische Spelen in Barcelona in 1992.